Landbruk på KrF-landsmøtet:– Med KrF på høyresiden blir jobben bare skadebegrensning

KRF-VEIVALG: Delegat og Bondelagets ordfører Arne Magnus Aasen fra Møre og Romsdal, mener norsk landbruk trenger KrF i allianse med Sp og Ap.
KRF-VEIVALG: Delegat og Bondelagets ordfører Arne Magnus Aasen fra Møre og Romsdal, mener norsk landbruk trenger KrF i allianse med Sp og Ap. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– KrF har jo vært viktig for landbruket i de fem åra vi har sittet som et støtteparti. Jobben har vært en nødvendig og en kontinuerlig skadebegrensning for å redusere konsekvensene av regjeringens politikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Det sier Arne Magnus Aasen på Møre og Romsdal-benken til ABC Nyheter under Kristelig Folkepartis ekstraordinære landsmøte, som vil avgjøre hvilken regjering Norge skal ha fra nå av.

Aasen er kårkall i Tingvoll og ordfører i Norges Bondelag. På årsmøtet vil han trekke fram en hjertesak for KrF: Landbrukspolitikken.

– KrF har jo vært viktig for landbruket i de fem åra vi har sittet som et støtteparti. Jobben til KrF har vært en nødvendig og en kontinuerlig skadebegrensning for å redusere konsekvensene av Frps, Høyres og Venstres politikk, sier Aasen.

Vil til venstre, skeptisk til Venstre

Arne Magnus Aasen er blant dem som er bekymret for KrF-deltakelse til høyre.

– For jeg tror ikke du klarer å utvikle en forutsigbar og god framtidig landbrukspolitikk ved å drive skadebegrensning mot liberalistiske forslag ført i pennen av Høyre, Venstre og Frp, sier Aasen - mens delegat etter delegat går på talerstolen og argumenterer for høyre, venstre og det å forbli i opposisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sentrum har Venstre tidligere stått sammen med KrF i mange landbrukspolitiske spørsmål. Aasen stoler ikke på Venstre lenger.

– Venstre ... jeg er av dem som sliter med å se for meg hva Venstre egentlig vil. For meg har de utvikla seg til å bli et urbant, liberalistisk parti som fjerner seg fra distriktsprofilen, sier Aasen.

Ble overrasket over Erna

– Kan landbrukspolitikken komme i skyggen for abortspørsmålet når delegatene skal ta sitt valg?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo aldri godt å vite hva slags saker som når fram. Det har vært ekstreme endringsforslag fra regjeringa de siste fem årene. Men KrF har ikke nådd opp og fått stoppet alt. Uvesenet i politikken er at du må gi og ta. Noe vinner du, noe taper du.

Sylvi Listhaug fikk i sin tid som landbruks- og matminister gjennomført en omfattende omfordeling av statsstøtte fra små og mellomstore bruk, til de største.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det ett av tapene du tenker på?

– Jeg tenker bredere enn det og. Det som har overrasket meg veldig, er at statsministeren har utnevnt Frp'ere til statsråder i Landbruks- og matdepartementet, sier KrF'eren og bondelagsmannen.

– Landbruket kan ikke være en prøvekanin for liberalistisk politikk, slår han fast.

– Ap fikk lærepenge

Hva så med Arbeiderpartiet? Ifølge Aasen har Ap og Sp endret seg etter at både Norsk Bonde- og Småbrukarlag og - for en gangs skyld Bondelaget - i 2012 brøt jordbruksforhandlingene med den rødgrønne regjeringen.

Det har aldri hendt før at Bondelaget har satt foten ned med Senterpartiet i regjering.

– Det skjedde noe med Sp, og det skjedde noe med Arbeiderpartiet, bemerker Aasen.

Bondelaget ble den gang ledet av Nils T. Bjørke, som i dag sitter i Stortingets presidentskap for Sp.

– Et meget dramatisk brudd, sa Sp-politiker Per Olaf Lundteigen den gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På det ekstraordinære landsmøtet fredag støttet også Beate Bondevik Lie fra Sogn og Fjordane ønsket til Knut Arild Hareide om å søke samarbeid med Sp og Ap.

– Landbruk er en viktig sak for Sogn og Fjordane. Vi kan ikke gå inn i en regjering for å bli en større bremsekloss. Vi ser at brukene blir større, men færre. KrF har alltid støttet opp om småbruk. Norge trenger en aktiv distriktspolitikk. De siste årene føler mange at det har blitt tatt sentraliserende grep, sa hun.

Les også: KrF og Venstre har fanget landbruket i Frps garn

Les alle sakene om KrF her