Tyrkia: Khashoggi ble kvalt og partert

Journalisten Jamal Khashoggi ble drept på konsulatet i Istanbul. Foto: AP / NTB scanpix
Journalisten Jamal Khashoggi ble drept på konsulatet i Istanbul. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jamal Khashoggi ble kvalt umiddelbart etter at han ankom Saudi-Arabias konsulat i Istanbul og deretter partert, ifølge tyrkisk påtalemyndighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjerningsmennene kvittet seg med liket etter at det var kuttet i biter, heter det i en uttalelse fra førstestatsadvokat Irfan Fidan i Istanbul onsdag. Han slår også fast at drapet var planlagt.

Tidligere har kilder i det tyrkiske statsapparatet hevdet overfor flere medier at Khashoggi ble torturert før han ble drept. Men Fidan mener den saudiarabiske journalisten ble kvalt umiddelbart etter at han ankom konsulatet.

– Offerets kropp ble partert og ødelagt etter at han døde som følge av kvelning, i tråd med planer som var lagt i forkant, heter det i uttalelsen.

– Ingen konkrete resultater

Fidans uttalelse er første gang tyrkiske myndigheter offisielt bekrefter opplysningene om at Khashoggi ble kvalt og deretter kuttet i biter.

Førstestatsadvokaten hevder også at samtalene med den saudiarabiske påtalemyndigheten om saken ikke har gitt «konkrete resultater». Saudi-Arabias riksadvokat Sheikh Saud al-Mojeb forlot Tyrkia onsdag etter å ha hatt flere møter med Fidan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ikke navngitt tyrkisk kilde sier det ikke virker som saudiaraberne har et genuint ønske om å bidra i etterforskningen.

– De saudiarabiske tjenestemennene virket primært å være interessert i å finne ut hvilke bevis tyrkiske myndigheter har mot gjerningsmennene, sier kilden til nyhetsbyrået AFP.

Aktuelt: Khashoggis forlovede anklager Trump for å dysse ned drapssaken

Enighet om planlegging

Myndighetene i Saudi-Arabia avviste lenge opplysningene om drapet, men erkjente til slutt at den regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept på konsulatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i landet har antydet at drapet ble utført av etterretningsagenter eller andre tjenestemenn som ikke hadde klarsignal fra Saudi-Arabias regjering. Landets påtalemyndighet mener – i likhet med tyrkiske myndigheter – at drapet må ha vært planlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets mektige kronprins Mohammed bin Salman har kalt drapet en fryktelig forbrytelse og lovet at gjerningsmennene vil bli stilt til ansvar.

Ifølge tyrkiske og amerikanske medier har imidlertid flere av de mistenkte i saken tette forbindelser til kronprinsen.

FNs spesialetterforsker Agnes Callamard har konkludert med at Khashoggi ble offer for en utenomrettslig henrettelse.