Hjernetrimmeren– Evnen til å lære ble mangedoblet på timer

PÅ VEI HJEM: Frank Wedde har flyttet tilbake til Norge etter 13 år i utlandet. Nå vil han at funksjonell hukommelse skal inn på timeplanen i skolen.
PÅ VEI HJEM: Frank Wedde har flyttet tilbake til Norge etter 13 år i utlandet. Nå vil han at funksjonell hukommelse skal inn på timeplanen i skolen. Foto: Eivind Yggeseth
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har en ellevill bakgrunn og har deltatt i VM i hukommelse. – Den viktigste fremtidsferdigheten sitter mellom ørene. Funksjonell hjernetrening kan bli Norges fremste konkurransefortrinn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mellom 30 og 50 prosent av dagens stillinger er borte om ti år. Robotene har overtatt dem, sier Frank Wedde til Finansavisen, uten noen som helst bekymring i stemmen.

– Det er klart at den menneskelige hjernen ikke kan konkurrere med kunstig intelligens. Men alt håp er ikke tapt, for ferdigheter som for eksempel relasjonsbygging kan ingen robot konkurrere med. Derfor blir det en helt avgjørende kunnskap fremover.

43-åringen som sier dette, er aktuell med boken «Ligg et hode foran med funksjonell hjernetrening – 16 ferdigheter for å lykkes før robotene tar over». Boken gir konkrete teknikker som både trener hjernen til bedre resultater i hverdagen, både på jobb og privat – og på kjøpet kommer, etter sigende også bedre mental helse.

– Jeg har mye å takke min far for

Bli en mester i å huske navn

Du kommer inn i et rom, ser mang nye ansikter og tar hilserunden. I det du setter deg ned, har du allerede glemt navnene. Dette er hverdagen til folk flest, men det finnes noen enkle triks. Etter er par ganger vil dagdrømmene (metode for å huske) bli enklere og enklere, og med litt øving går dette helt av seg selv.

Fokuser. Ta deg god tid neste gang du møter noen i stedet for å skynde deg gjennom hilsefasen. Senk skuldrene og lytt til navnene. Spør om de kan gjenta det, eller spør hvordan navnet skrives. Deretter gjentar du navnet høyt. Det vil aktivisere flere deler av hjernen din og gjøre det lettere å huske.

Lag et bilde av navnet. Oversett det til noe visuelt. Dagdrøm. For eksempel kan Kristen ha et kors i pannen, Anna har Donald Duck i øret og Bjørn har en bamse på hodet.

Plasser bildet i ansiktet. Hvis flere heter det samme, er nøkkelen å koble navnet og huskebildet sammen med det unike ved ansiktet. For eksempel kan Donald (and) sitte på haken eller nesen til anna dersom en av dem er store.

Men hvorfor skal vi lytte til herr Wedde?

Fordi han har fått det til. Det blir som når du skal be om slanketips. Ikke spør tjukkasen, han som har kjempeerfaring med slanking. Han som har gått på minst tyve kurer og fortsatt er i rundeste laget. Spør heller hun som var i rundeste laget, tok ett grep som virket og fortsatt ser ut som en million dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wedde har bakgrunn som ledelseskonsulent i Asia og Europa, snakker åtte språk, har deltatt i VM i hukommelse, snakket for flere hundre millioner mennesker på kinesisk TV, lært 200 nye, tyske gloser i løpet av én dag og har lært både norske og utenlandske studenter teknikker som har fått dem til å få tilbake troen på seg selv, og at de kan noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har egentlig mye å takke min far for.

Ga Elvis Presley det sorte beltet i karate

Faren, Wolfgang Wedde, er mannen som var med å etablere sporten kickboksing som idrett på 1970-tallet. Han ga Elvis Presley det sorte beltet i karate og slåss med Vladimir Putin i Øst-Berlin i sportens yngre dager. Senere etablerte han flere kickboksingklubber i Norge. Det som fungerte av spark fra Østen og bokseslag fra Vesten, ble kombinert til en helt ny idrett. Sønnen ville gjøre for hjernen og prestasjonsutvikling det faren hadde gjort for kroppen og kampsport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
URO: – For hver forstyrrelse tar det 24 minutter før vi er tilbake i dybdefokus, sier Frank Wedde. Foto: Eivind Yggeseth
URO: – For hver forstyrrelse tar det 24 minutter før vi er tilbake i dybdefokus, sier Frank Wedde. Foto: Eivind Yggeseth

– Mor er norsk og far er tysk. Min bror og jeg vokste opp i Asker med dem begge. I fem år gikk jeg på norsk skole. Jeg var ikke den smarteste i klassen, men litt over middels. Jeg brukte ikke så mye tid på skolearbeid, men desto mer tid på sjakk og fotball. Åpenbart litt for mye. Far ville ha mer disiplin og Schwung på tingene og sendte min lillebror og meg på den tyske skolen i Oslo.

Måtte lære tysk på en måned

Wedde, som da var 12 år, lå litt etter i pensum og kunne ikke tysk. Ei heller latin, som også sto på timeplanen på den tyske skolen.

– Lærerne ga meg én måned på å lære tysk og komme à jour med de andre fagene, og jeg gledet meg allerede til å komme tilbake til den norske skolen, humrer Wedde.

– Men så fikk jeg en bok av Tony Buzan om akselerert læring, husketeknikk og hurtiglesning, og det var det som skulle til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Evnen til å lære ble mangedoblet på dager…, nei vi snakker faktisk timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med lillebror Anders, som da var åtte år, konkurrerte de på toget mellom Asker og Oslo og tilbake igjen om hvem som hadde de morsomste huskefantasiene.

– Vi lærte oss 200 nye gloser hver dag bare på togturene og følte nesten at vi jukset. Ikke turte vi å fortelle det til mamma og pappa heller, for da hadde vi bare fått mer lekser.

Les også: Hjerne-trening kan regulere negative følelser

Bodde på gaten i India

Wedde fortsatte utdanningsløpet både i Paris og Madrid. Startet med juss, men synes det var gørrkjedelig. Han endte med å ta to titler samtidig, både innen IT og internasjonal business, samtidig som han jobbet som tolk. Som ledelseskonsulent fartet han rundt i hele verden. Ikke fordi han var best på ledelse, men fordi han behersket flest språk og er god til å presentere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så solgte jeg alt jeg eide. Jeg fikk det for meg at hele mitt jordiske godt skulle få plass i en koffert da jeg var 30 år, dro til India, levde på gaten i noen uker. Jeg ville nemlig lage et digitalt hjernegym med lynrask læring av de viktigste fremtidsferdighetene, slik at også andre kunne få tilgang til teknikkene jeg selv fikk i ung alder.

– Da jeg landet i India bodde mange av programmererne mine på gaten for heller å sende husleiepengene hjem til sine landsbyer. Da kunne ikke jeg være noe dårligere. Kontrasten ble stor til Singapore, hvor jeg flyttet senere. Der visste de hva hjernetrening var, og jeg var på mange måter kommet hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreldre sender barna på ekstraskoler med hjernetrening

I Singapore bruker de det som sitter mellom ørene som et internasjonalt konkurransefortrinn. For 50 år siden var Singapore ingen ting. Nå tiltrekker de seg de beste hodene i hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle foreldre i Singapore med respekt for seg selv sender barna til ekstraskoler med hjernetrening og fordypningsstudier. Bedriftslederne følger med argusøyne det som skjer innen nevrovitenskapen.

– Norske bedriftsledere sover i timen. Vi må våkne! sier Wedde med et smil, før han fortsetter:

– Løsningen er å bruke praktiske teknikker for å få en hjerne som yter bedre. Vi trener kroppen på Sats, men hjernen har minst like stort behov for trening. Alt for mange beslutninger tas ut fra emosjonelle valg og magefølelse. På sikt er slike beslutninger dømt til å gå galt. Det er primitivt. Cluet er at du må forstå hvordan hjernen tar beslutninger, og tankene må både være innom det logiske, intuitive og kreative. Selv om dette nå er kjent kunnskap, har 9 av 10 ikke tatt dette inn over seg, sier mannen bak begrepet «funksjonell hjernetrening».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Åpne landskap reduserer arbeids-IQen fordi vi blir forstyrret. For hver forstyrrelse tar det 24 minutter før vi er tilbake i dybdefokus. Det er derfor mange velger hjemmekontor når de virkelig skal fordype seg å få ting gjort. Det er et paradoks.

– Skru av alle påminnelser fra mobilen og sett den på lydløs

Teknikker med umiddelbare resultater

Fjern forstyrrelser. Det tar 24 minutter før vi er tilbake i dybdefokus, og forskning viser at de digitale forstyrrelsene drastisk reduserer vår IQ i arbeidshverdagen.

Si nei med et smil. Ved å prioritere riktig og fokusere på færre ting vil du mangedoble produktiviteten din.

Samle på små gleder. Hjernen vet ikke forskjell på fantasi og virkelighet. For den er alt elektrokjemi. Forskning viser at en motivert og lykkelig hjerne gir en økning både i salg og produktivitetpå mer enn 30 prosent, uavhengig av bransje.

Kjør i revers. Teknikken Revers innebærer å spørre seg hva som skal til for å mislykkes, og vips så får du svarene på hva som skal til for å lykkes.

Repeter. Og gjør det ofte. Det reduserer også misforståelser og glemsel.

Ta en møtesandwich. Avslutt ditt neste møte med å rose hva som har vært bra, nevne ett punkt som kunne vært bedre og rund av med enda et positivt punkt. Du vil bli forbløffet over effekten!

To ører og en munn. Det handler om relasjonsbygging. Begynn allerede i dag, med neste person du møter og kun å lytte til hva den andre sier. Både din egen og andres hjerner vil elske deg for det.

– Hva er løsningen?

– Det varierer fra person til person, men forstyrrelsene fra hverdagen må fjernes. Skru av alle påminnelser fra mobilen din, som epost, Facebook, Linkedin, og sett den på lydløs uten vibrering. Fjern også alle påminnelser fra datamaskinen og bruk Rescue Time eller FocalFilter for midlertidig å begrense tilgangen til dine egne favorittnettsteder. Definer faste tidspunkter for å svare på epost, slik at du slipper å starte opp hjernen på nytt for denne type oppgave. En undersøkelse fra McKinsey viser at ansatte bruker 28 prosent av tiden sin på å sjekke epost! Først når du har fjernet alle forstyrrelser kan du konsentrere deg skikkelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wedde tar en liten pause. Han har utviklet en digital hjernegym som heter Memolife, med små økter på rundt fem minutter hver. Her, som ellers, er det øvelse og mengdetrening som skal til.

– Det hadde vært fantastisk med en master-knapp som gjorde oss superproduktive innen de ulike ferdighetene vi har behov for i hverdagen. Den skulle jeg også hatt, men beklager å måtte skuffe.

– Den knappen finnes ikke. Men vi kan endre vaner. Det viser seg at forskningen som sier at det tar 21 dager, er feil. Det tar rundt ti uker.

Wedde har digital hjernegym for de fleste ferdigheter. Når vi ber ham trekke frem én ferdighet som det er ekstra viktig å trene på, er det den sosiale intelligensen.

– Snakk med utgangspunkt i andres interesser og ikke dine egne. Når du finner felles løsninger blir du både en interessant samtalepartner, men også en betrodd ressurs. Da oppnår du både å bygge gode relasjoner og god business.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakker inn kritikken i ros

Wedde tipser også om at kritikk kan være farlig. Lag heller en ny standard for deg selv og omgivelsene dine ved ikke å kritisere, klage eller dømme.

– Gi heller feedback hvor du pakker det som kunne vært løst bedre inn som en sandwich med ros både før og etter. I tillegg er det helt avgjørende at du lærer teknikken med å huske navn. Hvordan tror du det vil føles om noen husker navnene på alle andre, men ikke ditt? Å lære seg navnet på folk er en god start på å gjøre et godt førsteinntrykk. Se egen faktaboks for konkrete tips om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wedde har flyttet tilbake til Norge etter tretten år utenlands, og er i disse dager på flyttefot fra en adresse på Jar i Bærum til en annen. Han jobber videre med sitt Memolife-selskap, ønsker at funksjonell hukommelse skal inn på timeplanen i skolen, og at bedrifter sponser dette på samme måte som de sponser medlemskap på Sats.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Endring må ikke nødvendigvis gjøre vondt. Faktisk, for at det skal fungere over tid, bør vi lure hjernen med noen morsomme teknikker, slik at det heller blir gøy. Da kan vi få bedriftsverdiene ned fra veggen og til vaner i hverdagen. Hjernen følger nemlig minste motstands vei.

Les også: Treningen som er bra for hjernen

Effekt etter seks uker

Evnen til å huske ting kan trenes opp og læres, akkurat som så mye annet. Hjerneforskningen til Boris Konrad, som også er verdensmester i hukommelse, viser at hvem som helst kan doble hukommelsen sin på bare noen uker. Allerede etter seks uker viste nybegynnere i hukommelse en endring i forbindelsen mellom nettverk og hjerneceller likt det vi ser hos verdensmestre i hukommelse. Og denne endringen skjedde særlig når hjernen var i hvilemodus.

– For å aktivere hjernens enorme hukommelsespotensial må du være flink til å dagdrømme, og det tipper jeg du allerede er ganske god til! For hvem skulle trodd at dagdrømming – kjernen i huskesystemene – kan gi deg superhukommelse på jobben, i studiene eller i hverdagen generelt?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvilken gateadresse har din nye bolig, Frank?

– Ehhh… det husker jeg ikke, sier han selvironisk.

– Det som ikke er emosjonelt viktig, vil hjernen nemlig ikke huske, legger han til, finner frem mobiltelefonen sin, skroller inn på et kart, leter og leter før han treffer blink:

– Bjerkelundsveien.

Artikkelen ble først publisert i Finansavisen, 27.10