Ukultur i Helse-Norge!

Lars Zachariassen etterlyser mer samarbeid i Helse-Norge.
Lars Zachariassen etterlyser mer samarbeid i Helse-Norge. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi må bygge et flatere Helse-Norge med færre daler og større samarbeid, skriver Lars Zachariassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Lars Zachariassen
Foredragsholder, fysioterapeut, kognitiv terapeut og blogger

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes utrolig mange gode helse- og treningstilbud der ute. Alt fra sykehus, Frisklivssentraler, fysioterapiklinikker, treningssenter og enkeltstående, personlige trenere. De kan hjelpe deg - uansett situasjon og utfordring. Bli frisk, kvitt smertene, livsstilsendring, bedre form... Kunnskapen og antall tilbydere øker drastisk. Men når utviklingen bare går én vei, nærmere 7 av 10 voksne er overvektige og Norge har verdens høyeste sykefravær, da må noen stille spørsmålet: Hvorfor funker det ikke?

Når noe ikke gir ønsket effekt må ting endres. For fortsetter vi som nå vil utviklingen gå i samme retning. Det betyr ikke at alt i Helse-Norge ikke fungerer, eller at alle landets helsearbeidere ikke gjør en god jobb - for det gjør de virkelig. Det viser bare at det totalt sett ikke er godt nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For meg fremstår det tydelig hva som må gjøres!

Faktisk er det så enkelt å få øye på, at jeg ikke begriper at flere tar tak. At det ikke finnes føringer og styringsdokumenter, at det ikke finnes pasientforløp og strategier som roper: Samarbeid!

Tenk om stat og kommune kunne samarbeidet med treningssenterkjeder. Tenk om Frisklivssentralene kunne øke sitt tilbud med ekstern hjelp fra personlige trenere. Tenk om alle fastlegekontor hadde gågrupper for alle sine pasienter.

Om kunnskap ble overført, flere ble sett, hørt og hjulpet.

Tenk om treningssenterne ikke lenger var skumle å oppsøke, selv uten en flott kropp, sminket ansikt og høy selvtillit. For slik kunne det vært, både fordi treningssenterne selv tar grep - men også fordi stat og kommune brukte deres tilbud og kompetanse som en del av sitt. Flere kunne vært i aktivitet, ventelistene kortere eller ikke-eksisterende. Folk hadde blitt friskere, gladere og hatt det bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet? Anerkjennesle, lite raushet og egosentrisme!

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sett muligheter, spilt inn forslag og presentert ideer til ulike helseforetak - men blitt avfeid fordi jeg er en «konkurrerende virksomhet». Om tankene rundt konkurrerende virksomheter skal gå direkte ut over tilbudet og hjelpen pasientene mottar, er det oppriktig synd!

For mange vil vise hvor flinke de selv er. Bygge opp sitt tilbud. Holde på, og verne om sine pasienter. Mange små konger/dronninger på hver sin tue! Mens de hjelpetrengende ofte befinner seg i de mørke dalene mellom disse tuene. Vi må bygge et flatere Helse Norge med færre daler og større samarbeid.

Spille på hverandres kunnskap og tilbud - nettopp for å nå målet om bedret folkehelse.

Får vi til det, vil det ikke bare gagne innbyggerne. Alle vinner! Samarbeidspartnere gjør nemlig hverandre gode... Den konkurrerende virksomheten som holdes på avstand, kan være utløsende årsak til flere pasienter, bedre omdømme, større integritet, kunnskapsheving og markedsføring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helse Norge er godt, men kan og må bli bedre! Vi kjenner folkehelsa i dag, vet hva som kommer – det gir unike muligheter til å være i forkant. Med samarbeid. At Helsedirektoratet, Virke Trening og SATS nå skal fortsette med og intensivere arbeidet er en god start. Jeg ser frem til å bidra slik jeg kan!

Kommentaren er først publisert på Lars Zachariassens blogg.