Søreide vil ikke utvise saudiarabiske diplomater etter Khashoggi-drapet

UTVISER IKKE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil så langt ikke utvise saudiarabiske diplomater som følge av drapet på Jamal Khashoggi - slik hun gikk inn for mot Russland etter Skripal-forgiftningen.
UTVISER IKKE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil så langt ikke utvise saudiarabiske diplomater som følge av drapet på Jamal Khashoggi - slik hun gikk inn for mot Russland etter Skripal-forgiftningen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge og Vesten utviste 110 russiske diplomater etter den såkalte Skripal-saken. Det vil utenriksministeren så langt ikke gjøre mot Saudi-Arabia etter drapet på Jamal Khashoggi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Attentatet mot Sergej Skripal

  • 4. mars ble den russiske eksspionen Sergej Skripal (66) og hans datter Julia (33) funnet bevisstløse på en benk i Salisbury i Storbritannia.
  • Britiske myndigheter mener at de to ble forgiftet med novitsjok, en nervegift som ble utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.
  • Russiske myndigheter avviser at de står bak. Britiske eksperter har ikke kunnet fastslå hvor nervegiften som ble brukt, kom fra. Det har heller ikke Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).
  • Saken førte til masseutvisninger av diplomater og en opphetet ordkrig mellom Russland og Storbritannia. Også en rekke andre vestlige land, deriblant USA, Norge og de fleste EU-landene, utviste russiske diplomater.
  • Sergej og Julia Skripal lå kritisk syke i koma i flere uker. Julia ble skrevet ut fra sykehuset i april. Sergej ble utskrevet i mai.
  • 30. juni ble to briter funnet bevisstløse i et hus i Amesbury, som ligger om lag 13 kilometer fra Salisbury.
  • 4. juli opplyste britiske myndigheter at også disse to er blitt forgiftet med novitsjok.

(NTB)

– Det som har skjedd med Jamal Khashoggi er fullstendig uakseptabelt. Det må gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet, og de ansvarlige må stilles til ansvar. Eventuelle videre konsekvenser er det for tidlig å si noe om.

Det skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på spørsmål fra ABC Nyheter om hvor alvorlig norske myndigheter ser på drapet på Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

– Mener Norge at drapet er alvorlig nok til at Norge og Vesten bør reagere med diplomatiske sanksjoner som i Skripal-saken? ville vi vite.

Svaret innebærer altså at denne saken ikke trenger en like resolutt reaksjon.

Etter denne saken ble publisert, reagerte Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode O. Andersen ved å holde det åpent om utenriksministeren i fremtiden vil utvise saudiarabiske diplomater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland kontra Saudi Arabia

Spørsmålet er om Vesten mener det er mindre alvorlig at en kritisk journalist blir drept og partert i et saudiarabisk konsulat, enn en antatt russisk forgiftning av en russisk eks-spion og hans datter i Storbritannia.

4. mars ble den russiske eksspionen Sergej Skripal (66) og hans datter Julia (33) funnet bevisstløse på en benk i Salisbury i Storbritannia. Begge overlevde.

Britiske myndigheter mener at de to ble forgiftet med novitsjok, en nervegift som ble utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistanken for udåden falt straks på Russland. Norge og atten andre land reagerte ved å utvise i alt 110 russiske diplomater.

Nye saudiske historier

De sjokkerende nyhetsmeldingene fra Istanbul gikk ut på at den kritiske, saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi gikk inn på konsulatet i Istanbul 2. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge lydklipp skal han ha blitt torturert og drept under de frykteligste forhold. I 18 dager benektet saudiarabiske myndigheter at Khashoggi var drept.

Så kom de før helgen plutselig med en ny historie: Khashoggi ble drept i en slåsskamp på konsulatet.

Andre kilder meldte at om lag 15 mann «tok seg av» journalisten inne i lokalene.

Det går også fram av den saudiarabiske meldingen at man ikke kjenner til hvor liket til folk som blir drept på deres diplomatiske stasjoner, blir av.

Les bakgrunn: Har Saudi-Arabias kronprins endelig gått for langt for Vesten?