Hundretusener demonstranter i London krever ny brexit-avstemning

London-ordfører Sadiq Khan (i midten) var en av flere hundre tusen mennesker som demonstrerte mot brexit og for at det skal holdes en ny folkeavstemning om britisk EU-medlemskap.
London-ordfører Sadiq Khan (i midten) var en av flere hundre tusen mennesker som demonstrerte mot brexit og for at det skal holdes en ny folkeavstemning om britisk EU-medlemskap. Foto: Yui Mok / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre tusen brexit-motstandere demonstrerte i London lørdag med krav om at det må holdes en ny folkeavstemning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge arrangørene deltok mellom 650.000 og 700.000 i People's Vote March, som gikk fra Hyde Park og gjennom Londons gater til Westminster.

London-politiet vil ikke bekrefte antallet, men ifølge britiske medier var lørdagens massemønstring trolig den største demonstrasjonen i byen på 15 år.

Kravet fra demonstrantene var krystallklart: Det må holdes en ny folkeavstemning om brexit fordi den type brexit som ble forespeilet før folkeavstemningen i 2016, ikke på noen som helst måte ligner på den avtalen som det forhandles om nå.

Blant dem som deltok i marsjen, var London-ordfører Sadiq Khan fra Labour.

– De eneste alternativene fra statsministeren som ligger på forhandlingsbordet nå, er enten er en dårlig brexit-avtale eller ingen brexit-avtale i det hele tatt, sier Khan til BBC.

– Det er lysår unna det som ble lovet for to og et halvt år siden, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville stemt annerledes

Mange briter som for to år siden stemte for å gå ut av EU, sier de ville ha stemt annerledes dersom de hadde visst hva de reelle kostnadene ville bli.

– Jeg mener folk ble villedet, sier Peter Hancock, som eier sin egen lille bedrift.

– Vi ønsker å bli i EU, vi kan ikke se noen fordeler av å gå ut, legger kona hans Julie til.

Også mange studenter og andre ungdommer som ikke var gamle nok til å stemme i folkeavstemningen i 2016, deltok i lørdagens protestaksjon.

– Uaktuelt med ny folkeavstemning

Statsminister Theresa May har imidlertid hele tiden vært klar på at det er uaktuelt å holde en ny folkeavstemning om brexit.

Samtidig som brexit-motstanderne holdt sin massemønstring, samlet Nigel Farage, en av de fremste lederne for kampanjen for å få Storbritannia ut av EU, brexit-tilhengere til en mønstring i Harrogate.