Carlsen reddet seg etter gigatabbe

Magnus Carlsen berget remis mot Ding Liren onsdag og er fortsatt verdensener i sjakk. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Magnus Carlsen berget remis mot Ding Liren onsdag og er fortsatt verdensener i sjakk. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen er fortsatt verdensener i sjakk til tross for en blemme av dimensjoner mot Ding Liren i europacupen i lagsjakk. Vålerenga er i tet før siste dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tabben skjedde i det 23. trekket da Carlsen flyttet en bonde til g4. Da kokte det over på sosiale medier, og de aller fleste var enige om at Carlsen kom til å tape med hvite brikker. Et tap ville bety at Carlsen måtte ned fra toppen av verdensrankingen for første gang på sju år, men med remis mot Ding har han fortsatt 3,5 poeng å gå på mot Fabiano Caruana.

Carlsen trenger en remis mot en spiller ranket bedre enn 2561 poeng for å beholde ledelsen med ett poeng på rankingen foran møtet med Caruana om VM-tittelen i London i november.

Partiet mot Ding Liren ble høydramatisk. Det gikk opp og ned hele veien, og veldig lenge viste pilen stor fordel til Ding. Kineseren var heller ikke interessert i å tape etter som han spilte sitt parti nummer 93 uten tap. Klarer han 95 på rad, vil han tangere verdensrekorden for antall spilte turneringspartier på rad uten tap. Den avdøde latvieren Mikhail Talj skal ha spilt 95 partier på rad uten nederlag i sin tid, og han var også verdensmester i 1960, en tittel han tapte igjen året etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Magnus ofret alt for laget og gikk for å vinne. Han tok sjanser han ellers ikke villa tatt, og en stund var var det tapt parti. Men Magnus er verdens beste i sluttspill, og han halte det i land, sa Vålerengas lagleder Dag Danielsen til NTB.

Vålerenga og Carlsen leder hele europacupen med kun spilldag igjen. Onsdag slo de forhåndsfavoritt og best rankede Alkaloid fra Makedonia 3,5-2,5 og fører an med ett poeng foran torsdagens avsluttende kamp kamp.

I tillegg til remis for Carlsen mot Ding Liren, ble det også remis for lagkaptein Borki Predojevic, Jevgenij Romanov, Aryan Tari og David Howell. En ny seier for svenske Nils Grandelius gjorde at Vålerenga tok seieren totalt i kampen.

– I dag slo vi verdens beste lag og førsterangerte Alkaloid, og det var Nils Grandelius som avgjorde for oss. Vi har spilt uavgjort mot det laget som er nest best rangert, og vi har slått de tredjerangerte, sa Danielsen til NTB.