Langsom nedgang i Tsjernobyl-forurensning

Sarkofagen over reaktor fire ved Tsjernobyl-kraftverket som eksploderte 26. april 1986, Foto: Aleksander Nordahl, NTB scanpix
Sarkofagen over reaktor fire ved Tsjernobyl-kraftverket som eksploderte 26. april 1986, Foto: Aleksander Nordahl, NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den radioaktive forurensningen i Norge etter Tsjernobyl-ulykken i 1986 er mer langvarig enn ventet, ifølge Statens strålevern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedfallet av cesium-137 over Norge etter Tsjernobyl-ulykken i 1986 var blant det høyeste i Europa, og deler av Sør- og Midt-Norge ble særlig hardt rammet. Denne forurensningen er langt mer langvarig enn først ventet, opplyser Statens strålevern.

I flere områder er den radioaktive forurensningen etter Tsjernobyl fortsatt høyere enn det som er tillatt for matvarer. Nedgangen av forurensningen i planter, dyr og mennesker er nå så langsom at den har en halveringstid på rundt 30 år. I tillegg kan det være store variasjoner i forurensningen fra år til år. Dette gjør at det kan være vanskelig å se noen reell nedgang i forurensningen på kort sikt, viser vurderingen fra Strålevernet.