Uteliggere i Ungarn risikerer halvt års fengsel

Folk står i kø for å få utdelt mat fra en frivillig organisasjon i Budapest. Mange av dem er hjemløse. Nå risikerer uteliggere seks måneders fengsel hvis de ikke følger myndighetenes ordre om å komme seg i hus. Foto: Pablo Gorondi / AP / NTB scanpix
Folk står i kø for å få utdelt mat fra en frivillig organisasjon i Budapest. Mange av dem er hjemløse. Nå risikerer uteliggere seks måneders fengsel hvis de ikke følger myndighetenes ordre om å komme seg i hus. Foto: Pablo Gorondi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra denne uken er det forbudt å overnatte på offentlige steder i Ungarn. Uteliggere vil kunne straffes med opptil seks måneders fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk som bor ute, vil få flere sjanser til å komme seg bort fra gata. Men hvis de får fire advarsler i løpet av 90 dager, kan de straffes med opptil seks måneders fengsel eller seks måneder samfunnsarbeid. Politiet får også fullmakt til å fjerne uteliggere med makt, og til å rive skurene de eventuelt har bygd for å få tak over hodet.

Allerede i 2013 vedtok nasjonalforsamlingen i Ungarn at personer som bor på gata, kan bøtelegges. I juni ble loven skjerpet i forbindelse med en grunnlovsendring, og mandag trådte den i kraft.

Ifølge Ungarns sosialminister Attila Fulop skal den nye loven sikre at landets innbyggere kan bruke det offentlige rom uten å bli hindret.

– Dette tjener samfunnet som helhet, sa Fulop i forrige uke.

Ifølge offisielle tall fra 2014 finnes det 10.068 hjemløse i Ungarn. Eksperter bruker imidlertid et uoffisielt anslag på 20.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes 11.000 overnattingsplasser for hjemløse i statlig regi, og den ungarske regjeringen har lovet å trappe opp hjelpen. Men internasjonale organisasjoner og ungarske menneskerettsgrupper har likevel fordømt loven, som mange hjemløse ikke vet hvordan de skal greie å etterleve.

FN-eksperten Leilani Farha har kalt den både «grusom og i strid med internasjonale menneskerettighetslover».

EU-parlamentet har i en rapport også konkludert med at Ungarns behandling av hjemløse utgjør en klar risiko for alvorlige brudd på EUs verdier.