Mulige klimagasser oppdaget i Arktis

Det var ved målestasjonen Zeppelin i Ny-Ålesund på Svalbard at funnene ble gjort av Norsk institutt for luftforskning. Avbildet er smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund.
Det var ved målestasjonen Zeppelin i Ny-Ålesund på Svalbard at funnene ble gjort av Norsk institutt for luftforskning. Avbildet er smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund. Foto: Are Føli / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftprøver fra en målestasjon på Svalbard har påvist urovekkende mengder med «nye» forurensede gasser. – Svært alvorlig, sier Miljødirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fem oppdagede fluorholdige gassene har ikke tidligere vært påvist på Svalbard, og de kan ha en potensiell oppvarmingseffekt flere tusen ganger høyere enn klimagassen CO2, ifølge Miljødirektoratet.

– Det er svært alvorlig at det ble målt så store mengder av gasser som vi ikke hadde regnet med å finne i miljøet. Det tyder på at utslippene må være betydelige, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

De fem gassene forekommer ikke naturlig i miljøet og det er i dag ingen internasjonale miljøavtaler som regulerer bruken og utslipp av disse gassene.

– Det er åpenbart at vi trenger mer kunnskap om disse gassene, hva de brukes til, hvor mye som brukes og hvor utslippene kommer fra, sier Hambro.

Gassene vil nå undersøkes grundig av Miljødirektoratet i samarbeid med de andre nordiske landene, gjennom et prosjekt finansiert av Nordisk råd.