EU vurderer «obligatorisk solidaritet» i stedet for asylkvoter

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz har det roterende formannskapet i EU dette halvåret. Foto: Kerstin Joensson / AP / NTB scanpix
Østerrikes statsminister Sebastian Kurz har det roterende formannskapet i EU dette halvåret. Foto: Kerstin Joensson / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Østerrike håper på gjennomslag for en modell der det er mulig å kjøpe seg fri fra asylkvoter i EU, men likevel obligatorisk å gi hjelp i kriser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs medlemsland har nå stått fast i nesten to og et halvt år i den giftige diskusjonen om reform av Dublin-forordningen og EUs asylsystem.

Kjernen i konflikten er et forslag om å innføre et system med obligatoriske kvoter der asylsøkere sendes videre til andre medlemsland etter en fast fordelingsnøkkel hvis det oppstår en krise.

Det har flere EU-land i øst – med Ungarn i spissen – nektet å godta. De krever at det må være frivillig å ta imot asylsøkere.

«Obligatorisk solidaritet»

Det er nå Østerrike som har overtatt oppgaven med å forsøke å finne en løsning, som femte EU-formannskap i rekken.

Østerrikerne har allerede vært i samtaler med samtlige medlemsland for å finne en utvei, og fredag kommer saken på bordet på nytt når EUs innvandringsministre møtes i Luxembourg. Der deltar Norges innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) som observatør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det østerrikerne lufter, er et forslag kalt «obligatorisk solidaritet».

Tanken er at det skal være obligatorisk for alle medlemsland å hjelpe til hvis det oppstår en ny situasjon à la krisen i 2015.

Men det skal ikke være obligatorisk å ta imot kvoter med asylsøkere, slik EU-kommisjonen la opp til i sitt opprinnelige forslag fra 2016.

Aktuelt: Danmark og Østerrike med felles plan for å begrense asylinnvandring

Flere måter å hjelpe på

Østerrikernes idé bygger i stor grad videre på en modell som ble foreslått av de såkalte Visegrad-landene – Polen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn – allerede i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne modellen ble først kalt «fleksibel solidaritet» og senere omdøpt til «effektiv solidaritet», tilsynelatende i et forsøk på å gjøre den mer spiselig for irriterte medlemsland i vest.

Modellen tar utgangspunkt i at solidaritet ikke trenger å bety at man må ta imot asylsøkere fra land som kommer under kraftig press og derfor trenger avlastning. Man skal kunne hjelpe til på andre måter i stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medlemsland kan for eksempel vise solidaritet ved å gi pengebidrag eller ved å sende utstyr og personell til de landene som trenger hjelp.

Aktuelt: Stadig flere selvmordsforsøk i overfylte leire på Lesvos

Dyrt å kjøpe seg fri

Men østerrikerne avviser at det nye forslaget bare er «fleksibel solidaritet» i ny innpakning.

Det skal være obligatorisk å hjelpe i kriser, ikke frivillig, påpeker de. Samtidig legger østerrikerne opp til et system der det vil bli dyrt å kjøpe seg fri fra asylkvoter – så dyrt at de fleste forhåpentligvis vil velge å ta imot asylsøkere i stedet.

Østerrikerne ser også for seg at det skal være mulig å hjelpe andre EU-land ved å overta personer som det allerede er mer eller mindre klart at kommer til å få avslag på asylsøknadene sine.

Asylsøkerne kan da returneres når endelig avslag er gitt, slik at de som har gått med på å ta hånd om dem i mellomtida, slipper å integrere dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Sterk uro for enslige asylbarns kår i Norge

Dypt politisert

Men etter det NTB kjenner til, er østerrikerne langt fra overbevist om at forslaget vil få gjennomslag.

Tvert imot ventes diskusjonen å forbli fastlåst i lang tid framover. Spørsmålet beskrives som dypt politisert og emosjonelt, og for flere land har det vært fullstendig utelukket å gå med på et system der noen medlemsland tar imot asylsøkere, mens andre slipper.

Fra diplomathold i Brussel har beskjeden til Østerrike vært heller sarkastisk: «Lykke til.»

Aktuelt: Høyre frykter Aps asylpolitikk kan føre til økt innvandring