Helsedirektøren med innstendig vaksinebønn

Helsedirektør Bjørn Guldvog oppfordrer innstendig ansatte i helsesektoren til å ta influensavaksine, men vil ikke ha noe påbud.
Helsedirektør Bjørn Guldvog oppfordrer innstendig ansatte i helsesektoren til å ta influensavaksine, men vil ikke ha noe påbud. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Influensa tok livet av rundt 1.400 sist sesong, og mange kan ha blitt smittet av helsearbeidere. Helsedirektør Bjørn Guldvog er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet anslår at rundt 1,6 millioner mennesker i Norge tilhører risikogruppen for å få alvorlig influensa, blant dem kronisk syke, eldre på institusjon og gravide.

– I forrige sesong var det 7.600 sykehusinnleggelser med influensa, og dette var rekord, opplyser fungerende avdelingsoverlege Karoline Bragstad ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Mens influensa i et normalt år tar rundt 900 liv i Norge, var den sist vinter langvarig og kostet anslagsvis 1.400 mennesker livet. Nå står en ny sesong for døra.

Vil ikke ha tvang

Helsearbeidere kan i betydelig grad bidra til å spre viruset, og Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler derfor at minst 75 prosent av disse vaksinerer seg. Andelen i Norge lå i fjor på 28 prosent.

I land som Frankrike og USA er influensavaksine obligatorisk for helsearbeidere, noe også helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) og smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo har tatt til orde for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjennom å være uvaksinerte utsetter helsepersonell pasientene for en betydelig risiko, slår helsedirektør Bjørn Guldvog fast. Han vil likevel ikke ha tvang.

– Vi ønsker i så stor grad som mulig å utvikle helsetjenesten gjennom motivasjon av helsearbeiderne, og ikke gjennom lovregulering, sier han til NTB.

Aktuelt: Falsk forsker står bak påstand om at vaksine gir livmorhalskreft

Må informere bedre

Guldvog mener mye kan oppnås ved å informere og ved at arbeidsgiver legger bedre til rette for vaksinering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser at man gjennom systematisk arbeid, for eksempel på Rikshospitalet og Haukeland sykehus, så å si har nådd målet om 75 prosent vaksinering, sier han.

At den generelle andelen vaksinerte innen helsesektoren er skuffende lav, har trolig flere årsaker, tror Guldvog

– Vi har kanskje ikke vært klar over hvor stort dette helseproblemet har vært. Det er heller ingen myte at helsearbeidere bygger opp en viss resistens og har et sterkt immunforsvar, men dette er en falsk trygghet. De kan likevel bli smittet og bringe smitten videre til pasientene, sier Guldvog.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Tusenvis av nordmenn får vaksine som skulle kastes

Bekymret over beredskapen

Helsedirektøren er også bekymret over de sikkerhets- og beredskapsmessige følgene en stor influensaepidemi kan få.

– Helsetjenesten er landets største beredskapsorganisasjon. Det er en betydelig risiko om vi har mange uvaksinerte helsearbeidere. Får vi en kraftig influensaepidemi, så er det en stor risiko for at helsetjenesten kan bli satt ut av spill i enkelte deler av landet. Dette kan få fatale konsekvenser og må unngås for en hver pris, sier Guldvog.

Ansatte innen politiet, forsvaret og brannvesenet bør også vaksinere seg mot influensa, mener han.

– De som har ansvaret for disse sentrale nøkkelfunksjonene må tenke gjennom hvordan de skal sikre at beredskapen opprettholdes også i sesonger hvor mange er smittet av influensa, sier Guldvog.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innsikt: Derfor er er influensaviruset alltid ett skritt foran

Trygg vaksine

Rådgiver Birgitte Klüwer understreker at influensavaksinen er godt utprøvd og regnes som svært trygg.

– Dette er en vaksine med meget god sikkerhetsprofil. Andelen som rapporterer bivirkninger er liten, sier hun.

Mange er imidlertid skeptiske til all vaksine, konstaterer Guldvog.

– WHO ser på vaksineskepsisen og konspirasjonsteoriene som verserer rundt vaksiner som et veldig stor globalt helseproblem, så vi som jobber i helsetjenesten har et felles ansvar for å informere, sier han.

Aktuelt: Vil ta knekken på influensasyken en gang for alle