Solberg forsvarer omflagging av Color Line

Se video fra onsdagens spørretime.
Artikkelen fortsetter under annonsen

De 700 sjøfolkene som kan miste jobben ved omflagging av Color Line ligger godt an til å få nye jobber på land, mener statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren holdt fast på at det er riktig å la fergeselskapet flagge om Kiel-fergene fra Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) til Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) – fordi det også er snakk om å berge 2.400 arbeidsplasser ved hovedkontoret.

– Hvorfor skal regjeringen hjelpe disse rederne med å sparke 700 sjøfolk og restaurantarbeidere når redernes påskudd er borte. Trusselen om å flytte til Danmark viser seg å være en tom trussel. Regjeringen skriver selv i forslag til statsbudsjett at med dagens tilskuddsordning er det mer lønnsomt for Color Line å bli i Norge enn å flytte til Danmark, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes i spørretimen i Stortinget onsdag.

Flere på land

– Vi har tatt selskapets egne ord for gitt. Nemlig at vi står i fare for å miste en stor norsk bedrift med flere arbeidsplasser i Norge om vi ikke gjør det mulig å endre registrering i fergetrafikken. Og vi gambler ikke med 2.400 arbeidsplasser (på land), sa Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et befriende ærlig svar, repliserte Moxnes.

– Regjeringen har tatt selskapets egne ord for gitt. Men når regjeringen selv har beregnet at det er mer lønnsomt for Color Line å bli i Norge, er det jo merkelig at regjeringen selv bruker redernes trussel om flytte til Danmark som argument for å la selskapet få flagge over til NIS. Hva tror Solberg mest på – sine egne beregninger eller påstander fra noen rike redere, spurte Rødt-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjon: – Kommer ikke noe ut av Frps løfter

Får jobb på land

Solberg holdt fast på at «bedriftsledere tar langsiktige strategiske vurderinger».

– Jeg håper at de ikke flytter ut. Kalkylene så også annerledes ut da vi gjorde beslutningen i 2015. Og dessuten går vi nå inn i en situasjon med mangel på arbeidskraft i Norge. Dermed vil det være behov i norsk arbeidsliv for den type arbeidskraft som eventuelt slutter i Color Line.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En mager trøst for dem som mister jobbene at de kan få lov til å konkurrere med 100.000 andre som står uten arbeid, bemerket Moxnes.

Bakgrunn: Color Line får erstatte 700 norske jobber med utenlandsk arbeidskraft

Tollfrigrense

Også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum langet ut mot regjeringens arbeidslivspolitikk. Han var i tillegg til Color Line-saken også opptatt av sukkeravgiften og 350-kroners grensen for tollfritak for handel over nett.

Solberg forsvarte også dette:

– 350-kronersgrensen er en forenkling for folk som skal kjøpe småting fra utlandet, svarte hun.

Solberg viste ellers til at det er nedsatt et utvalg som skal se på endringer i sukkeravgiften.