– Kommer ikke noe ut av Frps løfter

Regjeringen har i statsbudsjett gitt Color Line tillatelse til å flagge ut Kiel-ferjene, men Ronny Øksnes i Sjømannsforbundet har likevel ikke gitt opp håpet. – Frp gikk mot regjeringa på DAB. Er sjøfolk like viktige som DAB, spør han.
Regjeringen har i statsbudsjett gitt Color Line tillatelse til å flagge ut Kiel-ferjene, men Ronny Øksnes i Sjømannsforbundet har likevel ikke gitt opp håpet. – Frp gikk mot regjeringa på DAB. Er sjøfolk like viktige som DAB, spør han.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross løfter om at de er «sjøfolkenes parti», gikk Frp i statsbudsjettet med på at Color Line får flagge ut Kiel-ferjene. Leit at Frp nok en gang gir løfter de ikke holder, mener Sjømannsforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig leit at Frp nok en gang har lovet å være sikringen vår, og så kommer det ikke noe ut av det, sier Ronny Øksnes, som er hovedtillitsvalgt i Norsk Sjømannsforbund for de Color Line-ansatte som nå risikerer å miste jobben.

Mandag ble det kjent at regjeringen i statsbudsjettet for neste år gir Color Line tillatelse til å flagge ut de to Kiel-ferjene sine. Det betyr at 700 norske sjøfolk kan bli erstattet med billigere, utenlandsk arbeidskraft.

Les også: - Frp seiler ikke under bekvemmelighetsflagg eller falskt flagg, men under piratflagg

Frp: Tar vare på sjømenn

Frp har lenge promotert seg som «sjøfolkenes parti», senest da stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt gjestet Sjømannsforbundets landsmøte for knappe to uker siden.

– Vi vil ta vare på norske sjømenn og gi dem forutsigbarhet og gode rammevilkår sånn at vi skal ha norske sjøfolk også i framtida. Det skal det ikke herske noen tvil om, sa Frp-politikeren til Fri fagbevegelse da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvor viktig er egentlig sjøfolkene for Frp, lurer Øksnes.

– Jeg synes det er synd at så mange av Frps velgere nå får dette i retur. Men det er fortsatt mulig å snu. Budsjettet er ikke vedtatt. Frp gikk mot regjeringa på DAB. Er sjøfolk like viktige som DAB, spør han.

Øksnes forteller at de ansatte på Color Line er bekymret for framtida.

– I går fikk jeg en telefon fra et av våre medlemmer som lurte på om hun hadde råd til å kjøpe julegave til barna sine i år. Det skjærer meg i hjertet. Politikk er politikk, men her er det snakk om 700 mennesker som kastes ut i usikkerheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dette er saken

* I et høringsbrev fra januar 2017 foreslo daværende næringsminister Monica Mæland å myke opp begrensningene i det internasjonale skipsregisteret (NIS) gjennom en forskriftsendring.

* Oppmykningen innebærer at Color Line, som i dag står oppført i det norske skipsregisteret (NOR), kan registrere sine to Kiel-ferjer i NIS.

* Skip registrert i NIS kan an­sette utenlandske arbeidstakere på lokale lønns- og arbeidsvilkår.

* 685 ansatte på Kiel-ferjene kan dermed bli erstattet med utenlandske sjøfolk, ifølge tall fra Color Line selv.

* 1. mars ble forslaget godkjent av nåværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

* I forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett i mai, sikret KrF en utsettelse av den omstridte forskriften og ba samtidig regjeringen utrede grunnlaget for forskriftsendringen.

* I forslaget til statsbudsjett for 2019 konkluderer regjeringen med at det fortsatt er grunnlag for å gjennomføre forskriftsendringen. Dermed kan Color Line flagge ut. Kiel-ferjene.

Brutte løfter

Øksnes viser til at Frp også tidligere har brutt løfter de har gitt sjøfolkene. Som Dagsavisen skrev i vår, har Frps stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen i møter med Sjømannsforbundet sagt at partiet kom til å støtte forslaget fra Arbeiderpartiet om å konsekvensutrede og dermed utsette utflaggingen. Dette har også Ørsal Johansen bekreftet. Likevel gikk Frp mot Aps forslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De burde støttet det, mener Øksnes.

Ørsal Johansen viste den gang til at regjeringen allerede hadde blitt bedt om å foreta en utredning av utflaggingen i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett for 2018. Det var KrF som ba regjeringen om dette.

Les også: – Frp er store i kjeften i media i denne saken, men når det gjelder, blir de nikkedukker for Høyre

Håper på KrF

Øksnes har likevel ikke gitt opp håpet om å få berget de 700 arbeidsplassene, og viser til at KrF kan få stoppet budsjettet.

– Jeg håper KrF finner ut at dette er en viktig kamp, ikke bare for norske sjøfolk, men for flere tusen sjøfolk i hele Norden.

Dagsavisen har vært i kontakt med Steinar Reiten, som sitter i næringskomiteen for KrF på Stortinget. Han ønsker ikke å kommentere denne saken og viser til at KrFs stortingsgruppe foreløpig ikke har startet drøftingene om statsbudsjettet og sitt alternative budsjett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morten Ørsal Johansen avviser påstanden om Frps løftebrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke brutt noe løfte, jeg har sagt at vi er sjøfolkenes parti, og det er vi. Denne saken skal behandles i gruppa. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Ørsal Johansen til Dagsavisen.

Denne saken ble først publisert hos Dagsavisen.no

Les også: Stormer om Color Line

Dagsavisen snakket i vår med noen av dem som jobber på Kiel-ferja:

Servitøren Kim har jobbet på Kiel-ferja i 16 år. Nå kan han bli satt på land for godt.

Kokken Raymond: Noe er i gjære, men vi vet ikke hva (DA+)

Ekspeditøren Per Magne: Vi har huslån, et nyfødt barn og begge jobber i Color Line (DA+)

Husøkonomen Marika: Jeg er ung og har mange muligheter, men mange her er snart pensjonister (DA+)

Kelneren Heidi: Jeg går rundt med følelsen av at jeg kaster bort tida mi(DA+)