Politiets Fellesforbund provosert av budsjettforslaget:– Dette betyr nedbemanning av norsk politi

KRITISK: – Jeg hadde ikke drømt om at et nasjonalt beredskapssenter skulle finansieres på bekostning av hverdagskriminaliteten, sier Sigve Bolstad, forbundsleder i Politiets Fellesforbund.
KRITISK: – Jeg hadde ikke drømt om at et nasjonalt beredskapssenter skulle finansieres på bekostning av hverdagskriminaliteten, sier Sigve Bolstad, forbundsleder i Politiets Fellesforbund. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets Fellesforbund mener regjeringens budsjettforslag vil svekke bekjempelsen av hverdagskriminalitet og etterforskning av vold og seksuelle ovegrep i alle politidistrikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår overordnede kommentar til dette budsjettforslaget er at det betyr en nedbemanning av norsk politi, sier leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund (PF) til ABC Nyheter.

PF hadde to krav før regjeringen la frem sitt forslag:

  • Å styrke etterforskningsløftet for å rekruttere og beholde gode etterforskere. Det er de som jobber opp mot grov kriminalitet som overgrep mot barn og voldtekter. Dette har PF krevd 200 millioner kroner for å realisere.
  • Å ansette de nyutdannede fra Polithøgskolen. Sammen med et etterslep fra i år, mener PF det krever totalt 800 millioner kroner om man skal nå målet om to politifolk per 1000 innbyggere innen 2020

Til sistnevnte har regjeringen satt av 50 millioner kroner, som justis- og beredskapsminister sier skal gi 180 ny stillinger.

Midler til å ansette nyutdannede politi

Bevilgninger fra dagens regjering til ansettelser av nyutdannede:

2014: 164 millioner*
2015: 165 millioner
2016: 163 millioner
2017: 167 millioner
2018: 131 millioner**
2019: 50 millioner

* Foreslått av forrige regjering, og videreført etter regjeringsskiftet.
** Regjeringspartiene H og Frp ville i utgangspunktet ikke bevilge penger til nyansettelser, men beløpet kom inn i budsjettforliket med KRF og V.

Kilde: Politiforum

– Det er provoserende å sette av 50 millioner til nye studenter. 50 millioner er knapt 100 av et kull på 720. Skal de i jobb, må midlene hentes fra et annet sted. Jeg ser ikke hvor. Da må de trekke ned satsingen på den spisse beredskapen, sier PF-leder Sigve Bolstad.

Aldri brukt mindre penger

En gjennomgang Politiforum har gjort, viser at dagens regjering aldri har brukt mindre penger på å ansette nyutdannede politifolk enn det de foreslår for neste år.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det holder til 93,6 stillinger på laveste lønnstrinn fra 2019 - selv om regjeringen hevder det holder til flere:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vårt forslag viser at regjeringen følger opp målsetningen om to polititjenestepersoner per 1000 innbyggere på nasjonalt plan innen 2020, også i 2019-budsjettet, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (FrP).

Humlegård: – Ikke nok

Politidirektør Odd Reidar Humlegård slår fast at de siste årene har ansettelsene av studenter vært fullfinansiert i budsjettet, men at praksisen nå ikke videreføres.

Det har de ikke tatt høyde for:

– Politiet har lagt til grunn i sine budsjett- og bemanningsplaner for 2019 at det kommer en fullfinansiering av de nye stillingene. Den foreslåtte bevilgningen er ikke nok til å finansiere at alle nyutdannede får jobb i politiet etter endt utdanning, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sigve Bolstad utdyper:

– Det er en direktoratsmåte å si du er skuffet på. Det er en skuffelse over at man ikke får fullfinansiert det, for det er en nødvendighet. Hvis ikke det kommer en endring, vil det bli krevende for politietaten i 2019. Man må foreta beinharde prioriteringer, og sku ned en del av forventningene, sier Bolstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til politiarbeid på stedet, etterforskningsløftet, kompetanseheving, å evne og følge den teknologiske utviklingen, utstyr og kjøretøy - blant annet.

Null til etterforskning

– I tillegg er det satt av null kroner til et sårt tiltrengt etteforskningsløft. Selve prosjektet er veldig bra. Det inneholder mye positivt, og en del nødvendigheter for norsk politi, mener Bolstad.

– Vi snakker om etterforskning av seksuelle overgrep mot barn, om voldtekter, om grov vold - med mer. Dette er noe positivt som er kommet ut av politreformen, og et meget godt gjennomført prosjekt. Men når det ikke er satt av midler til kompetanseheving og lønnskostander, får du ikke iverksatt det det er behov for.

Flere politidistrikt har gjentatte ganger ropt varsko om økningen i antallet seksuallovbrudd, spesielt mot barn. Det er et stort behov for etterforskere med spesialkompetanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder for Felles enhet for Etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, er blant dem som har uttalt seg om dette til ABC Nyheter tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bare Agder mangler 160 etterforskere

– Under Arendalsuka hadde vi dette som hovedtema. Etterforskningslederen i Agder politidistrikt sa de manglet 160 stillinger i forhold til normen som er satt. Og det er ikke en gang det største politidisriktet, sier Sigve Bolstad.

– Etterforskningskapasiteten i dag er for dårlig i landets politidistrikt. Politiets Fellesforbund synes derfor det er alarmerende at det ikke ligger en krone i statsbudsjettet til å løfte etterforskerne.

– Hva er positivt i budsjettforslaget?

– De viderefører satsingen på den spisse beredskapen. Setter av midler til nasjonalt beredskapsenter, objektsikring, politihelikoptre, PST. Det er noe Norge bør ta seg råd tid, og et krav etter det tragiske som skjedde 22. juli 2011. Det er positivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det den satsingen går på bekostningen av er hverdagskriminaliteten - kriminaliteten der befolkningen er - det er vi er kritisk til, sier Bolstad.

Han presiserer at «hverdagskriminalitet» er mer enn lommetyveri, det omfatter både alvorlig kriminalitet og etterforskning.

Bolstad sier politietaten har et merforbruk på 200 millioner kroner som de tar med seg inn i 2019 per nå.

– Tidligere har du kritisert at det ikke ble satt av penger til nasjonalt beredskapssenter?

– Poenget mitt er at det de nå gjør, er å ta penger fra hverdagskriminaliteten når de skal satse på den spissede beredskapskriminaliteten. Når du tar penger til helikoptre, så svekker du beredskapen i Nordland, Troms og Finnmark og alle distriktene for å få et helikopter, sier Sigve Bolstad, og utdyper:

– Det blir som pest eller kolera. Hvis man først skal satse på noe, så bør man satse på hverdagskriminlaliteten. Jeg hadde ikke drømt om at et nasjonalt beredskapssenter skulle finansieres på bekostning av hverdagskriminaliteten, sier Sigve Bolstad.