Venstre-seier: Øker antallet kvoteflyktninger– Et eksempel på hvordan Venstres uansvarlige asylpolitikk har fått fotfeste i regjeringen

Hør Siv Jensen redegjøre for hvorfor regjeringen går inn for flere kvoteflyktninger.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps Christian Tybring-Gjedde er misfornøyd med at regjeringen øker antallet kvoteflyktninger til 3.000. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ABC Nyheters opplysninger øker regjeringen antallet kvoteflyktninger.

Regjeringen foreslår at Norge tar imot 3000 kvoteflyktninger i 2019, noe som er en økning på nærmere 1000, skriver NRK.

Økningen fra 2120 kvoteflyktninger i årets budsjett begrunnes i at det fortsatt kommer relativt få asylsøkere til Norge.

Forslaget kommer i statsbudsjettet senere mandag.

– Med forbehold om at tallene du referer er korrekte er dette et eksempel på hvordan Venstres uansvarlige asylpolitikk har fått fotfeste og legitimitet i regjeringen, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp) til ABC Nyheter.

– Jeg forutsetter at de 3.000 flyktninger er familier, slik at det ikke kommer enda flere på familiegjenforening. Det er uansett helt uaktuelt å ta imot EU-flyktninger slik regjeringen har gjort tidligere, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor er Frp med på dette?

– Det diskuterer vi internt, svarer Tybring-Gjedde.

Da Abid Raja (V) gikk ut i ABC Nyheter i august og krevde at «antallet må merkbart opp», omtalte Tybring-Gjedde det som uaktuelt.

– Det er selvfølgelig helt uaktuelt. Raja bør starte å opptre seriøst og ansvarlig. Han bør heller ikke glemme at han representerer Norges interesseser, sa Frp-profilen.

Bakgrunn: – Antallet kvoteflyktninger må merkbart opp

Regjeringsplattformen åpner for flere

Venstre og KrF har i de siste budsjettforhandlingene klart å oppjustere antallet kvoteflyktninger. Nå starter forhandlingene med et høyere tall enn tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det er viktig å føre en asylpolitikk som holder antallet asylsøkere uten beskyttelsesbehov lavest mulig, for å bruke ressursene på asylsøkere med beskyttelsesbehov og kvoteflyktninger», heter det i regjeringserklæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I regjeringsplattformen er det også presisert at vurderingen av antall kvoteflyktninger «må sees i sammenheng med øvrige innvandrings- og integreringsutfordringer».

Gharahkhani: –Må ses i sammenheng med asyltall

Masud Gharahkhani, Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, mener det er korrekt å øke tallene hvis asyltallene fortsetter å være lave.

– Migrasjonsutvalget til Ap har foreslått en vridning fra asyl ved grensen til kvoteflyktninger. Det handler om en mer rettferdig flyktningepolitikk der vi prioriterer de mest sårbare, samtidig som vi sikrer forutsigbarhet og styring på innvandring til Norge. Som er en forutsetning for å lykkes bedre med integrering i Norge. Gitt at det fortsatt forventes lave asylankomster, er det riktig å øke antall kvoteflyktninger, skriver han i en SMS til ABC Nyheter.

KrF krevde i fjor at Norge skulle ta imot 2.620 kvoteflyktninger, mens Aps migrasjonsutvalg nylig tok til orde for at det skulle tas imot «flere» enn i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette må sees i sammenheng med asyltall, familiegjenforening og den internasjonale situasjonen. Nå skal vi se helheten først. Som kjent er det alltid KrF som må presse gjennom flere kvoteflyktninger. Arbeiderpartiet vil ta endelig stilling til antallet gjennom vårt arbeid med statsbudsjettet, skriver han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SE VIDEO: Ap vil ha flere asylavtaler med land utenfor Europa

– Skulle bare mangle

– Det er bra at Venstre holder det de lovte gjennom Jeløya-erklæringen, nemlig å øke antall kvoteflyktninger. Men fortsatt er vi langt unna der vi bør være, sier Ingrid Sætre, leder for Flyktning og inkludering i Norsk Folkehjelp.

Hun minner om at vi er tilbake på det samme nivået som i de to siste årene av Syria-forliket.

– At vi nå kommer tilbake til samme kvote-nivå som i 2016 og 2017 er bra, men ikke akkurat noe å juble for. Med dagens lave asylankomster burde det virkelig bare mangle, sier Sætre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener vi har kapasitet til å ta imot langt flere.

Mange kommuner står nå fremfor store nedbemanninger grunnet få deltagere i introduksjonsordningen, og har kapasitet til å ta imot flere, hevder Sætre.

– Det virker å være tverrpolitisk enighet på Stortinget nå om at kvoteflyktningordningen er det beste systemet vi har innen dagens flyktningeregime. I den konteksten blir forslaget om 3000 kvoteflyktninger for puslete. Å ta imot 5000 kvoteflyktninger, slik FN har anmodet oss, ville være helt innenfor det vi har kapasitet til og et bedre svar på de internasjonale utfordringene, sier Sætre.