Matfestivaler i Europa verdt å besøke i høst
Fra Kroatias hvite trøfler til Spanias gylne safran – her er ti kulinariske eventyr høsten har å by som faller i smak hos de aller fleste.
Prøv å få med deg en av Europas mange matfestivaler hvis du skulle være i farvannet!
Smak Svalbard, Longyearbyen, Norge
4-6. Oktober 2018
Faktisk har Svalbard en del kulinariske tradisjoner som matcher sin dramatiske beliggenhet. I tillegg til reinsuppe og selkjøtt får du laks, ørret og sild, samt arktisk ost og øl fra noen av verdens nordligste bryggerier (Red Bear i Barentsburg og Svalbard Bryggeri i Longyearbyen). Verdens nordligste kulinariske festival, Smak Svalbard, arrangeres i Longyearbyen med konserter, pop-up servering og filmvisninger.
Tbilisoba, Tbilisi, Georgia
7-8 oktober
Er Georgia i Europa? Det avhenger av hvem du spør. Noen deler av Tbilisi ser sikkert europeisk ut. Mange georgiere føler også mer tilhørighet til Europa enn til Asia, men en definisjon av Europa markerer Kaukasus-fjellene som grensen, noe som legger Georgia i Asia. Uansett – når det gjelder mat, er det absolutt verdt å ta turen. Mat ligger dypt forankret i den georgianske folkesjelen, og i hovedstaden Tbilisi tilbyr restauranter krydret salsalignende adjika, tallerkener med syltet chili, ørretterter, boller med spinat pkhali (en finhakket grønnsaksdipp) og - den ultimate georgiske komfortmaten - khachapuri ; kanoformede ostebrød med et dissende, nesten rått egg i midten. Tbilisoba er fødselsdagen til den georgiske hovedstaden, som lokalbefolkningen feirer med dans, fester og store georgiske etegilder.
Les også: Oppfordrer nordmenn til å reise mer alene
Falmouth Oyster Festival, Cornwall
11.-14. Oktober 2018
Falmouth Oyster Festival feire Cornwall's egne Fal-østers og begynnelsen på musling-sesongen med fire dagers slurping og sluking av disse myke og ramsalte bløtdyrene. Her finner du det sedvanlige tilbudet av håndlaget ekte øl, men også vin- og sjømatbarer, og arrangementer som work boat race, østers-parade, konkurranse i østersrensing og beste-østers konkurranse.
Les også: Biltur i Slovenia: Kjærlighet, bier og retur fra Helvete
S.O Good Festival, Bordeaux, Frankrike
16-18 november
Foruten prestisjevin, er havnebyen Bordeaux i Sørvest-Frankrike kjent for utmerket østers, safran, sopp, hvit asparges, makroner og eteriske dunes blanches de Bordeaux – små boller fylt med krem. Området har også fordelen av å være relativt nær Gers-regionen, med sine berømte anderetter, tomater fra Marmande og asparges fra Blaye, kaviar fra lokale Beluga-farmer og svisker fra Agen. På den store gastronomiske festivalen Bordeaux S.O Good, med sitt arsenal av lokale produsenter og kokker, er det lett å utvikle en appetitt for Sør-Fransk mat. Forvent rikelig med fransk blodpudding, ost, pølser, croustades og vin.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Bordeaux åpner fornøyelsespark for vinelskere (2016)
Csabai Sausage Festival, Békéscsaba, Ungarn
19.-22. Oktober 2018
Ungarn produserer så gode pølser at en reise rundt hele landet kunne arrangeres kun rundt dem, men seriøse pølsefans burde se etter csabai -pølser laget i den sørøstlige byen Békéscsaba. Den krydrede pølsa med paprika er så bejublet at den er beskyttet av EU, og feires hver oktober i Békéscsaba i form av Csabai Sausage Festival. I tillegg til utallige pølseprøver, tilbyr festivalen kålkokingskonkurranse, en serie konserter og en pølsemakerkonkurranse for ungdom som forventes å tiltrekke seg opp mot 250 lag.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Landene som ikke lenger eksisterer
National Chestnut Festival, Cuneo, Italia
19.-21. Oktober 2018
Selv om mest fremtredende ingrediensen i denne helgefestivalen nok er kastanjer, er Cuneo National Fair en av Italias viktigste matfestivaler. Den er et utstillingsvindu for eksklusive Piemonte-produkter, fra ravioli og pannekaker, til polenta og crepes. Cuneos-kastanjene er verdensberømte, og det er rikelig med muligheter til å smake på dem stekt rett fra utepanner i byens gater, men ikke gå glipp av de søte marrons glacés (kandiserte kastanjer).
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Toscanakysten: Vill og «uoppdaget»
Trøffelfestival, Istria, Kroatia
20.-21. Oktober 2018
Istria-halvøya i Nord-Kroatia har mange gourmet-godbiter, fra asparges og prust (prosciutto), til blekksprut og sardiner. Likevel er trøfler de virkelige stjernene. Sammen med Piemonte i Italia og Perigord i Frankrike, produseres de aller beste trøfler nordvest i Istrien. Fra september til november hvert høst saumfarer dyktige trøffeljegere de mørke skogene rundt byene Motovun og Buzet, ledet av høyt skolerte hunder som snuser trøfler frem skjult i bakken. Den berømte trøffelbyen Livade nær Motovun arrangerer den årlige Tuberfest som feirer regionens berømte trøfler med auksjoner, matlaging og en hvittrøffelmesse. Lokale delikatesser inkluderer pasta toppet med trøfler og trøffel-iskrem.
Les også: De rimeligste og dyreste destinasjonene Europa har å by på
Artikkelen fortsetter under annonsenChili Festival, Espelette, Frankrike
27.-28. Oktober
Artikkelen fortsetter under annonsenEspelette-pepper er hjørnesteinen i baskisk mat og rangert på 4000 på Scoville-skalaen (omtrent samme som en jalapeño). Den høstes på sommeren rundt den fransk-baskiske byen Espelette. Den årlige festivalen feirer chilipepperen og dens produksjon med korkonserter, velsignelser i kirker og store banketter. Her serveres godt pepprede lokale retter som stuinger og sjokoladekaker. Ikke gå glipp av lokal spesialiteten pipérade, sautert pepper og tomater med egg.
Les også: Maria Magdalenas mytiske fotspor i Sør-Frankrike
Saffron Rose Festival, Consuegra, Spania
27.-28. Oktober
I Sentral-Spanias Castilla-La Mancha, hvor Cervantes la Don Quixotes fiktive reiser, blir maten tatt på alvor. Mens det er Manchego-ost, hvitløk og en overlegen viltgryte i gjeterstil som ofte tar rampelyset her, er likevel kanskje safran ingrediensen som ligger lokalbefolkningens hjerte nærmest. På Saffron Rose Fiesta holdes en Fred & kjærlighets-seremoni ved en vindmølle fra 1500-tallet, og konkurranse i å separere de blodrøde safran-trådene fra de lilla krokusblomstene. Safran fungerer i et overraskende stort antall retter, fra vaniljesaus til alioli – og festivalen er en god unnskyldning for å utforske dem alle.
Les også: «Harrymyten» om nordmenn i Spania er overdrevet
Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited.