Verdensbanken: Gazastripens økonomi er i fritt fall

Palestinere på Gazastripen har i flere måneder samlet seg til protester mot den israelske blokaden, som har gjort livet svært vanskelig for innbyggerne i den palestinske enklaven. Bildet viser demonstranter som løper for å komme seg vekk fra tåregass som israelske soldater har skutt mot en strand like ved grensen til Israel. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix
Palestinere på Gazastripen har i flere måneder samlet seg til protester mot den israelske blokaden, som har gjort livet svært vanskelig for innbyggerne i den palestinske enklaven. Bildet viser demonstranter som løper for å komme seg vekk fra tåregass som israelske soldater har skutt mot en strand like ved grensen til Israel. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gazastripens økonomi er i fritt fall, og Israel og verdenssamfunnet må bidra for å unngå umiddelbar kollaps, heter det i en rapport fra Verdensbanken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gazastripens økonomi er redusert med 6 prosent i årets første kvartal. Arbeidsledigheten er nå over 50 prosent, mens den har passert 70 prosent for ungdommen, ifølge rapporten fra Verdensbanken tirsdag.

Rapporten viser til flere medvirkende årsaker til at Gazastripens økonomi har krympet: Israel og Egypts blokade, budsjettkutt i regi av Hamas' rivaliserende palestinske selvstyremyndighet, og reduksjon i internasjonale bidrag til palestinerne, spesielt fra USA.

Verdensbankens regiondirektør Marina Wes sier at «en kombinasjon av krig, isolasjon og intern dragkamp har etterlatt Gazastripen i en lammende økonomisk tilstand og forverret menneskelige lidelser».

Aktuelt: Palestinerne kaller bistandskutt utpressing

Wes sier den stadig vanskeligere økonomiske situasjonen på Gazastripen «har nådd et kritisk punkt».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensbanken oppfordrer Israel til fjerne restriksjoner på handel og bevegelse av varer og mennesker for å bedre Gazastripens økonomi. Verdensbanken oppfordrer også til å utvikle «legitime institusjoner som kan regjere på Gazastripen på et åpent og effektivt vis».

Aktuelt: Israels forsvarsminister hevder ny Gaza-krig er uunngåelig