Russisk spionsak i Norge kan ha innvirkning på Frode Berg-saken

Advokat Brynjulf Risnes, som representerer spionsiktede Frode Berg som sitter fengslet i Moskva, tror at fengslingen av en russer i Oslo mistenkt for spionasje kan bidra til utlevering av Berg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Advokat Brynjulf Risnes, som representerer spionsiktede Frode Berg som sitter fengslet i Moskva, tror at fengslingen av en russer i Oslo mistenkt for spionasje kan bidra til utlevering av Berg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arrestasjonen av en russisk statsborger i Oslo øker sannsynligheten for at Frode Berg kan bli utlevert til Norge, mener forsvarer Brynjulf Risnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag ble en russisk statsborger er varetektsfengslet i to uker, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter et seminar på Stortinget.

Nordmannen Frode Berg sitter fengslet i Moskva, etter at han ble arrestert i Russland og siktet for spionasje i desember i fjor.

Brynjulf Risnes, som representerer Berg, mener at denne saken kan få viktige ringvirkninger. Håpet er at det kan føre til utlevering.

Øker sjansen

– Dette øker jo sjansen for en utveksling dersom siktelsen og fengslingen blir stående over tid, sier Risnes i en skriftlig kommentar til NTB.

– Vi har foreløpig for få opplysninger til å si noe mer og konkret om dette legger noe grunnlag for en utveksling med Berg. Men vi følger naturligvis utviklingen i saken tett, sier Risnes.

Les også: Russer siktet og fengslet for ulovlig etterretning etter seminar om digitalisering på Stortinget

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kort på hånden

Lørdag sa Risnes til VG at han håpet at hans klient kan utveksles mot en russisk spion som norsk etterretningstjeneste bidro til å få dømt i Estland.

I Estland sitter en russer dømt for spionasje mot EU- og NATO-landet, og i avisen Postimees får norsk etterretningstjeneste takk fra den estiske sikkerhetstjenesten for å ha bidratt.

Risnes uttrykte håp om at denne spionen kan byttes mot Berg. En byttehandel skal ha vært diskutert tidligere som en måte å få Berg hjem på.

Nå har Risnes kanskje fått enda flere kort på hånden.