FN: Sultkatastrofen i Jemen blir verre

En kraftig underernært jente veies i Jemen i august. FN sier at sultkatastrofen blir verre. Foto: Hammadi Issa / AP / NTB scanpix
En kraftig underernært jente veies i Jemen i august. FN sier at sultkatastrofen blir verre. Foto: Hammadi Issa / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Internasjonale hjelpeorganisasjoner er i ferd med å tape kampen mot sult i Jemen, der 75 prosent av befolkningen trenger nødhjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er kanskje i ferd med å nå et vendepunkt der det ikke lenger vil være mulig å hindre massivt tap av liv som resultat av sulten som sprer seg i landet, sa Mark Lowcock til FNs sikkerhetsråd fredag.

Lowcock er visegeneralsekretær i FN og ansvarlig for verdensorganisasjonens humanitære arbeid.

– Vi taper kampen mot sulten. Situasjonen er mørk, og den er blitt klart verre de siste ukene, sa han.

Lowcock sier det først og fremst er to faktorer som har bidratt til forverringen. Den ene er et kraftig verditap for Jemens valuta som fører til at prisen på drivstoff har steget dramatisk, og den andre er intense kamper ved havnebyen Hodeida, der mesteparten av maten og medisinene kommer til landet.

– Vi ser allerede hungerlignende forhold, inkludert tilfeller der folk spiser blader fordi de ikke har noen annen form for næring, sier Lowcock.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsrådet møttes fredag for å drøfte situasjonen i landet, der en saudiarabisk-ledet koalisjon fører krig mot opprørere som har kontroll over hovedstaden Sana.

Etter en kort pause denne uka iverksatte de saudiarabiske styrkene en serie angrep på Hodeida, havnebyen ved Rødehavet der houthi-opprørerne har kontrollen.

75 prosent av Jemens befolkning på 29 millioner trenger nødhjelp, blant dem 8 millioner mennesker som trenger matvarehjelp for å overleve, ifølge FNs tall.