Skripal-mistenkte knyttet til russisk etterretning

Inngangspartiet til CityStay Hotel i London, der russerne Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov bodde før de reiste til Salisbury. Britiske myndigheter mener de to sto bak nervegiftangrepet på den tidligere russiske agenten Sergej Skripal og hans datter i den engelske småbyen. Foto: Ryan Hooper / AP / NTB scanpix
Inngangspartiet til CityStay Hotel i London, der russerne Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov bodde før de reiste til Salisbury. Britiske myndigheter mener de to sto bak nervegiftangrepet på den tidligere russiske agenten Sergej Skripal og hans datter i den engelske småbyen. Foto: Ryan Hooper / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe undersøkende journalister mener å ha koblet de to mistenkte for nervegiftangrepet i Salisbury til den russiske etterretningstjenesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er den undersøkende journalistgruppen Bellingcat som står bak avsløringen.

De to mennene, kjent som Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov, har blitt utpekt av britiske myndigheter som mistenkte etter nervegiftangrepet på den tidligere russiske agenten Sergej Skripal og hans datter i den engelske småbyen Salisbury i mars.

Gjennom analyse av blant annet de mistenkte agentenes lekkede passdokumenter knytter Bellingcat de to mennene til den russiske militære etterretningstjenesten GRU.

I begge pass finnes det stempler som sier at informasjon ikke skal etterforskes, og den samme kryptiske tallrekken. Denne tallrekken skal ifølge Bellingcat være identisk med et telefonnummer til adressen der GRU har sitt hovedkontor i Moskva.

I tillegg er passene utstedt i 2016 av noe som kalles enhet 777001. Den benyttes kun for pass til personer som er høytstående i russiske myndigheter eller til agenter i GRU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tredje pass gruppen har sjekket, som tilhører en tidligere utpekt spion, er bare 26 serienummer unna Petrovs, og er en del av samme begrensede serie.

De to navnene Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov finnes heller ikke i det russiske befolkningsregisteret før deres id-kort ble utstedt i henholdsvis 2009 og 2010.

Russland nekter for å stå bak nervegiftangrepet.