Frp-garantien splitter KrF i alle ledd

UENIGE: KrF-leder Knut Arild Hareide og nestlederne er uenige, ifølge ABC Nyheters informasjon.
UENIGE: KrF-leder Knut Arild Hareide og nestlederne er uenige, ifølge ABC Nyheters informasjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal KrF inn i regjering med Fremskrittspartiet? Spørsmålet splitter partiet og KrFU-ledelsen. Også partiledelsen med Knut Arild Hareide, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad er uenige, ifølge kilder. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag startet ungdomspartiets landsmøte på Gardermoen, der skal partiet bli enige om en anbefaling til moderpartiet i den betente samarbeidstvisten.

KrFU-leder Martine Tønnessen oppfordring til partiledelsen er klar: KrF MÅ i regjering.

VIL I REGJERING: KrFU-leder Martine Tønnessen. Foto: Mathilde Pettersen
VIL I REGJERING: KrFU-leder Martine Tønnessen. Foto: Mathilde Pettersen

– Det er mange ulike syn i denne saken. Det har vært en vanskelig sak for partiet, men for meg personlig er den enkel. Vi må i regjering og få gjennomslag for sakene våre, sa Tønnessen og fikk applaus fra mange av landsmøtedelegatene.

– De fleste gjennomslagene til KrF i Stortinget er anmodningsvedtak, men det betyr ikke at regjeringen gjør det vi gjennomfører. Det er ikke sikkert ting blir fulgt opp slik vi vil. Den makten får vi bare om vi går i regjering, fortsatte hun.

Ungdomspartiets påtroppende nestledere Nikolai Skogan og Edel-Marie Haukland helt uenige i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– KrF har lovet at vi ikke skal gå inn i regjering med Frp, og det er viktig at vi holder dette løftet. Politikere skal holde det de lover, sier Skogan til Vårt Land.

– KrF-ledelsen er uenige

Ifølge ABC Nyheters kilder er partiledelsen i KrF, i likhet med KrFU-ledelsen, delt i synet på om Frp-garantien bør brytes.

Da ABC Nyheter møtte KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad fredag, ville han verken avkrefte eller bekrefte den informasjonen.

I en SMS til ABC Nyheter skriver partiets andre nestleder, Olaug Bollestad, at hun ikke kommenterer interne saker.

Partiledelsen er blitt enige om å ikke gi noen uttalelser om hva de selv mener om partiets kommende sidevalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK er kjent med at Hareide «langt fra er fremmed for en tanke» om å søke regjeringsmakt med Ap og eventuelt også Sp, skriver NRK-kommentator Lars Nehru Sand fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ventet at ledelsen vil løfte noe på sløret 28. september, da vil partiet avslutte prosessen hvor de har meislet ut KrFs viktigste saker.

– Vi skal lande prosessen før jul. Det er en beslutning som trenger tid, men vi er nødt til å lande det før jul, sier Ropstad til ABC Nyheter.

– Har dere satt dere i en unødvendig posisjon, burde dere sett før valget at det var urealistisk å få en sentrumsregjering med Høyre, uten Frp?

– Det var det partiet mente var rett høsten 2016. Det fulgte vi opp i valgkampen og hadde en evaluering. Men med et så dårlig valgresultat og at mange peker på at samarbeidsvedtaket var en årsak til det, så er det riktig å ta en diskusjon om samarbeid nå. Vi kunne nok gjort ting annerledes, men nå er det her vi er.

– Er dere nå i en posisjon hvor dere må bryte en av garantiene før valget?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man kan jo velge å fortsette som i dag.

Men tatt meningsmålingene i betraktning og uroen i partiet, dere er vel ikke tjent med det?

– Jeg vil ikke kommentere det ene eller det andre, men det er opp til landsstyret. Jeg vil understreke at det ikke er gitt at KrF lander på at man vil inn i regjering.

– KrFU-lederen er klar på at partiet må inn i regjering. Hva tenker du om det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke kommentere hva jeg tenker om det. Det er ikke det at partiledelsen ikke har tanker om det, men av respekt for prosessen kommer vi ikke til å si noe om det. Det KrFU-lederen mener er et kjent synspunkt i partiet, men jeg har virkelig ikke et ønske om å kortslutte prosessen.

– Er Erna Solberg fortsatt statsministerkandidaten til KrF?

– Hvis vi ser på målingene blant velgerne, er hun det. Så er regjeringsalternativet til de fleste KrF-erne foretrekker en Høyre-sentrumsregjering, samtidig som vi har erkjent at det har Erna valgt bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
SKJEBNEVALG: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad gjestet KrFU sitt landsmøte, men ville ikke si hva han mener. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter
SKJEBNEVALG: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad gjestet KrFU sitt landsmøte, men ville ikke si hva han mener. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter

Tre muligheter

KrF gikk til valg på det «alle» visste var umulig. De ville ha en sentrumsregjering ledet av Erna Solberg, men Frp og Siv Jensen skulle ikke sitte rundt Kongens bord.

I november 2016 vedtok partiet følgende samarbeidsvedtak:

  • KrF gikk til valg på å danne en ny regjering, bestående av sentrum og Høyre.
  • De utelukket et samarbeid med Frp.
  • Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke var mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.

Nå er partiet nødt til å bryte et av løftene til velgerne, hvis de ikke skal fortsette alene i sentrum.

Partiet har i realiteten tre valg:

  • Gå inn i regjeringen-Solberg.
  • Kaste Erna Solberg og gå i regjering med Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.
  • Fortsette i opposisjon, en posisjon det er stor misnøye med innad i KrF.

Da fjorårets valgkamp ble oppsummert – etter at partiet endte på historisk lave 4,2 prosent – var en av konklusjonene at «det fremgår ikke klart hva som er KrF sitt overordnede politiske prosjekt».