SV: Millionarvinger bør skatte av arven

SV-leder Audun Lysbakken gleder seg til neste års kommunevalg. Partiet er i medvind. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken gleder seg til neste års kommunevalg. Partiet er i medvind. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken varsler kamp for å gjeninnføre arveavgiften – men bare for millionarvinger. I høst får Stortinget et forslag på bordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er et selvsikkert SV som nå går i startgropen for valgkampen til neste års kommunevalg. Aldri før har partiet hatt så mange registrerte medlemmer som nå. Fredag passerte partiet 13.000 medlemmer.

– Vi gleder oss til kommunevalget. Det er lenge siden SV har ligget så godt an ett år før et valg, konstaterte Lysbakken da partiet samlet seg til landsstyremøte fredag.

På gjennomsnittsmålingene til nettstedet pollofpolls.no har partiet gått fram med hele 3 prosentpoeng siden forrige kommunevalg til 7,1 prosent.

– Uroen over klimakrise og ulikhet vokser. Derfor vokser SV, fastslo Lysbakken, som også gir Solberg-regjeringen det glatte lag, især når det gjelder manglende terrorsikring og kutt i mange velferdstiltak.

Kampsak: Arv

I helgen skal SVs landsstyre vedta en ny plattform for kommunevalget. En av kampsakene blir den nye arveskatten. Partiet ser for seg at denne kan ha et bunnfradrag på for eksempel 5 millioner av ligningsverdi og slik ramme kun de større formuene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke ha det sånn at arbeid skattes høyt og arv null, sier Lysbakken, som utfordrer sin tidligere regjeringspartner Arbeiderpartiet.

– At Høyre og Frp har sagt de er mot arveavgift er ikke overraskende. Men at Arbeiderpartiet ikke ser behovet for å skattlegge arv til de rikeste, er for meg helt uforståelig, sier Lysbakken.

– Vi fremmer forslag om ny arveskatt i høst. Om Ap mener alvor med at de skal gjøre noe med den økende ulikheten i Norge, kan de ikke blankt avvise konkrete og fornuftige tiltak for nettopp å bekjempe ulikhet, mener SV-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– 67 av Norges 100 rikeste er arvinger. Det skal lønne seg å jobbe, men sannheten er at det lønner seg å arve, slår han fast.

Finanskrise

Også velferdsopprør, våpeneksport og klima blir viktige saker for partiet framover. Blant annet vil SV styrke bemanningen i barnehagene med 1.000 ansatte. Lysbakken varsler også kamp mot kommersielle velferdsselskaper som Aleris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Velferd skal tjene befolkningen. Den skal ikke tjene penger for de få, sier han.

Lysbakken advarer også mot nye dereguleringer i finansbransjen. Ti år etter finanskrisen er det også lite som tyder på at politikere, banker og finansbransjen har lært, mener SV-lederen.

– Det siste er at de vil innføre såkalt «verdipapirisering». Det betyr at banker kan videreselge lån som obligasjoner på et internasjonalt marked. Det var nettopp denne type dereguleringer som la til rette for finanskrisen i USA, advarer Lysbakken.

Han krever også at Oljefondet trekker seg ut av selskaper som produserer våpen som er blitt brukt i angrep i Jemen.