Kina lover lavere toll og åpnere økonomi

Handelsstriden mellom USA og Kina trappes opp.
Handelsstriden mellom USA og Kina trappes opp. Foto: Andy Wong / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas statsminister Li Keqiang lover å åpne kinesisk økonomi i et enda raskere tempo. Landet har nylig blitt påført ytterlige amerikansk straffetoll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi står ved et veiskille og valget mellom globalisering og deglobalisering, sa Li under et møte World Economic Forum i den kinesiske byen Tianjin onsdag.

Li gjentok Kinas mål om å reformere økonomien, bedre kårene for utenlandske selskaper og senke tollen. I tillegg ønsker Li å styrke opphavsretten, som lenge har vært lite beskyttet i Kina, men som den siste tiden har fått økt oppmerksomhet.

– All tyveri av IP utført av kinesiske eller utenlandske selskaper, vil bli håndtert med strenge straffer, sa Li til AFP.

Kinesiske børser steg onsdag, som følge av økt optimisme om at USA og Kina kan bli enige. Både Hang Seng-indeksen på Hongkong-børsen og Shanghai-børsen steg med snaue 1,1 prosent, opp til henholdsvis 27.407 og 2.730 poeng.

Aktuelt: – Det USA gjør akkurat nå, er økonomisk galskap

Made in China 2025

Med initiativet «Made in China 2025», som fremmer kinesisk verdensdominans innen robotikk og elektronikk gjennom subsidier til kinesiske selskaper og merker, har Kina håpet å løfte inntektene til landets fattige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men både USA og Europa har kritisert slike tiltak som et brudd på Beijings løfter om å behandle alle selskaper likt. Kina forsøker derfor nå å presentere handelsplaner som er ment å tjene landet på en slik måte at det ikke forarger handelspartnere, mener Paul Haenle, direktør i tankesmia Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy.

Aktuelt: Google-ansatte sier opp i protest mot Kina-sensur

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kina vet ikke hva USA vil

– Jeg tror det er intern debatt i Kina om dette. Håndterte vi det riktig? Er det en måte å innrømme til USA og andre aktører at vi kinesere må gjøre endringer? spør Haenle.

– Men å gjøre det uten at det fremstår som om man gir etter for USA, blir vanskelig, tilføyer han.

President Donald Trump har varslet en toll på 10 prosent på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar fra og med neste uke. Kina varslet umiddelbart et mottiltak, men ifølge analytikeren foregår handelskrigen uten at Kina egentlig vet hva amerikanerne krever.

– I bunn og grunn er ikke USAs krav tydelige. Uten tydelighet om hva Trump egentlig vil, er det ikke gode utsikter for framskritt, sier Li.

Aktuelt: Kina endrer reiseråd for Sverige etter hostellbråk