Trump vurderer permanent militært nærvær i Polen

Polens president Andrzej Duda (t.v.) var tirsdag på besøk hos president Donald Trump i Det hvite hus. Foto: AP / NTB scanpix
Polens president Andrzej Duda (t.v.) var tirsdag på besøk hos president Donald Trump i Det hvite hus. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Alex Brandon / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump sier han vurderer å opprette en permanent amerikansk militærbase i Polen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen kom på en felles pressekonferanse med Polens president Andrzej Duda, som tirsdag var på besøk i Det hvite hus i Washington.

– Vi vurderer dette meget seriøst. Polen er villig til å bidra stort for at USA skal kunne ha et nærvær i Polen, sa Trump.

Polen har flere ganger oppfordret USA til å sende soldater til landet i frykt for russisk aggresjon. Den polske regjeringen skal ha sagt seg villig til å bidra med 2 milliarder dollar for å bygge en militærbase til amerikanske soldater.

Les også: Søreide: Russiske styrker i nord utfordrer NATO

Russland holder rekordstor militærøvelse

Men en permanent amerikansk militærbase i NATO-landet Polen vil ikke bli godt mottatt av Russland, som anser en slik base så nær russisk territorium som en truende militær ekspansjon.

Polen, som under den kalde krigen var medlem av Warszawapakten, ble NATO-medlem i 1999, samtidig med Ungarn og Tsjekkia.

Under tirsdagens pressekonferanse sa Trump også at USA vurderer å gi visumlettelser for polske statsborgere som vil reise til USA.

Les også: Ukraina holder militærøvelse med flere NATO-land

NATO-fly mistet missil – Russland reagerer