Stoltenberg om Libya: – Vi visste mer enn nok

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var statsminister da Norge gikk inn i krigen i Libya i 2011. Han forsvarer avgjørelsen og mener det kommer fram i rapporten at det handlet om å redde menneskeliv. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var statsminister da Norge gikk inn i krigen i Libya i 2011. Han forsvarer avgjørelsen og mener det kommer fram i rapporten at det handlet om å redde menneskeliv. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Libya-rapporten mener norske myndigheters kunnskap om Libya i 2011 var for liten. – Vi visste mer enn nok, svarer tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske myndigheter hadde for liten egen kunnskap om Libya i 2011, kommer det fram i rapporten som Libya-utvalget la fram torsdag. I rapporten heter det at «da opprøret startet i februar 2011, var kunnskapen om Libya svært begrenset hos norske beslutningstakere og i embetsverket».

Utvalget har gransket Norges krigsdeltakelse i Libya, hvor norske kampfly i 2011 var med på å bombe opprørere til makten i Tripoli.

Bakgrunn: Høyre vil ha svar fra Stoltenberg om Libya-informasjon til Stortinget

I et intervju med NRK forsvarer Stoltenberg avgjørelsen om å gå inn i Libya og er uenig i at regjeringen ikke visste nok.

– Vi visste mer enn nok til å fatte de beslutningene vi gjorde, nemlig å bidra til å stanse forfølgelse og drap av sivile i Libya, sier han.

Tybring-Gjedde: – Lærdommen fra Libya er at vi ikke kan bombe fram demokrati

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nåværende NATO-sjefen mener det ville vært en dramatisk beslutning å la være å delta.

– Vi visste at det å ikke ta en beslutning også hadde vært en dramatisk beslutning, for da hadde vi risikert å være vitne til at verdenssamfunnet var passive til at Gaddafi-regimet fortsatte overgrepene og drapene på sivile i Libya, mener Stoltenberg.

Rødt: – En naivitet med katastrofale følger