Høyre vil ha svar fra Stoltenberg om Libya-informasjon til Stortinget

Høyre mener Jens Stoltenberg bør forklare seg.
Høyre mener Jens Stoltenberg bør forklare seg. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jens Stoltenberg bør forklare seg om de juridiske vurderingene han la fram for Stortinget om Libya-krigen, mener nestleder Svein Harberg (H) i kontrollkomiteen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Daværende statsminister Stoltenberg sa at Norge i folkerettslig forstand ikke er i krig i Libya da han redegjorde for Stortinget i mars 2011. Det til tross for at Forsvarsdepartementet hadde kommet fram til motsatt konklusjon i en instruks sendt til Forsvarsstaben.

Opplysningene kommer fram i rapporten fra utvalget som har undersøkt den norske deltakelsen i Libya-krigen, som ble lagt fram torsdag.

Det er uten tvil interessante funn i rapporten som krever en forklaring, og det er det naturlig at Stoltenberg gir sine svar på før rapporten blir behandlet i Stortinget. Hva som lå til grunn for Stoltenbergs konklusjon blir da interessant å få svar på, skriver Harberg i en epost til NTB.

Bakgrunn: Utvalg med dom over Norges 588 «SMS-bomber» over Libya

Lovlige mål eller ikke?

I rapporten refereres det fra daværende statsminister Jens Stoltenbergs (Ap) redegjørelse og den påfølgende debatten i Stortinget 29. mars 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge er i folkerettslig forstand ikke i krig. Hadde vi vært det, hadde blant annet norske soldater vært legitime mål. Det er de ikke, sa Stoltenberg da.

Utvalget påpeker at det står «i kontrast» til et skriv som Forsvarsdepartementet hadde oversendt Forsvarsstaben fem dager tidligere om de folkerettslige rammebetingelsene for norske styrker i Libya.

– Det er ingen tvil om at denne situasjonen etter krigens folkerett er definert som en internasjonal væpnet konflikt, der koalisjonsstyrkene deltar på vegne av sine stater, som etter krigens folkerett er å anse som parter i den væpnede konflikten i Libya, siterer rapporten fra skrivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Departementet slår videre fast at norske styrker etter folkretten er lovlige militære mål.

Aktuelt: Moxnes reagerer på fremleggelse av Libya-rapport

– Stemmer ikke

Hva Stoltenbergs positive kunnskap var, vil jeg ikke spekulere på, men den informasjonen som ble gitt til Stortinget, stemte ikke med instruksen som Forsvarsdepartementet hadde gitt til Forsvaret fem dager tidligere, sier jussprofessor Christoffer Conrad Eriksen, som har sittet i utvalget, til NTB etter rapportframleggelsen torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg, som i dag er NATOs generalsekretær, har sendt NTB noen korte kommentarer til rapporten på epost. Her skriver han:

– Min redegjørelse til Stortinget om Libya-operasjonen var basert på juridiske vurderinger fra Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet. Utover det har jeg ikke mulighet til å gå inn i detaljene i en rapport jeg ikke har lest.

Aktuelt: Stoltenberg og Forsvarsdepartementet var uenige om Norge var i krig i Libya

Vil ikke ha debatten

Ap-leder Jonas Gahr Støre var utenriksminister da norske kampfly ble sendt til Libya. Han sier han må lese rapportens begrunnelse før han vil mene noe om det var en motsetning mellom Stoltenbergs redegjørelse og Forsvarsdepartementets skriv.

– Jeg ønsker ikke å åpne den debatten nå. Jeg kan ikke huske at det var en fremtredende problemstilling, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handlet om var om Norge skulle følge opp vedtaket fra FNs sikkerhetsråd om å ta alle tilgjengelige midler i bruk etter et veldig klart FN-mandat. Så er det ulike juridiske vurderinger i ulike juridiske miljøer om hva det betyr om Norges forhold til den staten dette foregikk i. Her må jeg inn i begrunnelsen før jeg har noen mening om det, sier Støre.

Aktuelt: Tybring-Gjedde: – Lærdommen fra Libya er at vi ikke kan bombe fram demokrati