Rødt: Naivitet med katastrofale følger

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Libya-krigen var en krig på feilaktig grunnlag som fikk katastrofale konsekvenser.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Libya-krigen var en krig på feilaktig grunnlag som fikk katastrofale konsekvenser. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges militære deltakelse i Libya i 2011 viser en naivitet med katastrofale følger. Stortinget må beklage til Libyas folk, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den viktigste lærdommen fra den katastrofale Libya-krigen er: aldri mer krigsnaivitet, sier Bjørnar Moxnes etter at det såkalte Libya-utvalget torsdag la fram sin rapport om Norges krigsdeltakelse i Libya i 2011 der seks norske kampfly deltok.

Utvalget har konkludert med at deltakelsen hadde et tilstrekkelig folkerettslig grunnlag fordi operasjonen ble vurdert som nødvendig for å beskytte sivile.

Bakgrunn: Utvalg med dom over Norges 588 «SMS-bomber» over Libya

Moxnes krever på sin side at stortingsbehandlingen må få konsekvenser for framtidige kriger. Han mener krigen ble igangsatt på feilaktig grunnlag, og at konsekvensene var katastrofale.

– Utvalget sier norske myndigheter hadde for liten forståelse av situasjonen i Libya. Man må spørre hvordan man kan ta så lett på det å bombe et afrikansk land, inkludert tettbefolkede områder, når man ikke engang har satt seg inn i situasjonen først på selvstendig grunnlag. Dette er naivitet med katastrofale følger. Etter mitt syn må Stortinget beklage til det libyske folk, sier Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi krever at rapporten framover følges opp med full behandling med redegjørelse i Stortinget, komitébehandling og vedtak. Slik at vi får en bred politisk debatt og at dette kan få konsekvenser også for framtidige kriger, sier han.

Aktuelt: Stoltenberg til Stortinget: Norge er ikke i krig i Libya. Forsvarsdepartementet mente det motsatte.