Dilemmaene som avgjør den norske fotballsesongen

Leif Øverland og NTF skal i samarbeid med klubbene og NFF sette opp den norske fotballsesongen fram til og med 2022. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Leif Øverland og NTF skal i samarbeid med klubbene og NFF sette opp den norske fotballsesongen fram til og med 2022. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk fotball fikk mye kjeft for seriestart i snø og kulde. Nå legges sesongplanene fram til 2022.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange ting vi i Norsk Toppfotball/klubbene og Norges Fotballforbund må ta hensyn til. Det er mange dilemmaer, men for oss er det viktigste å styrke Eliteserien, gi gode rammevilkår for E-cup lagene og styrke landslagene, sier direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball (NTF).

Han får mange ønsker fra klubbene landet rundt. Puslespillet skal settes sammen for en fireårsperiode og besluttes i høst av NFF.

– De internasjonale periodene ligger fast, og vi må lage et produkt som flyter best mulig uten at folk føler Eliteserien stopper før den har startet. Og neste år har vi et U20-lag med i VM. Hvordan skal vi håndtere det? Stabæk kan miste sin sentrale midtbane. Og et slikt mesterskap ligger utenfor de internasjonale vinduene, slik at klubbene ikke må frigi spillerne. Vi ønsker suksess både for lagene i Eliteserien og for landslagene, sier Øverland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neppe helt fram til jul

Det lages ulike skisser som klubbene drøfter.

– Skal vi starte før den første internasjonale perioden i mars, slik som vi gjorde i år, med risiko for at det er bedre å holde seg til skiidrett? Venter vi, får vi det enda vanskeligere å utsette kamper. Og så har du lagene som skal ut i Europa. Det er virkelig et dilemma. Se på Rosenborg, som i høst kan komme til å spille opptil 17 kamper mer enn gullrival Brann. Det sier litt om kompleksiteten, sier Øverland.

Han ser ikke for seg at den norske fotballsesongen varer helt fram til jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Cupfinalen står sterkt i Norge. Jeg forstår dem som mener den skal være avslutningen på den norske fotballsesongen. Da vil vi kunne havne på 2. søndag i advent, men som tribunefantast selv, opplever jeg gjerne at det er bedre stemning og mer å spille om mot slutten av sesongen. Folk har vendt seg bedre til tøffere klima enn om vi starter tidlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sluttspill gir hodebry

Og om ikke det var nok å skulle ta hensyn til, mesterskapsårene 2020 (EM) og 2022 (VM) gir hodebry.

– Alle har lyst til å ha med A-landslaget i EM. Da er juni spist opp med EM-oppkjøring og de første sluttspillkampene. EM-festen fortsetter gjennom halve juli. Dermed ryker fort halvannen måned på sommeren. Det betyr ikke at vi må legge seriestarten til februar. Kanskje kan vi ha pause i gruppespillet i EM og legge Eliteserien-rundene på dager der det ikke spilles mot slutten av EM for å unngå kollisjoner?

– I 2022 skal VM spilles i november og desember. Det betyr at Eliteserien må være ferdig tidlig i november. Sånn sett passer VM i Qatar den norske fotballsesongen, men da er ikke en tidlig seriestart til å unngå. Det blir nok verre for Premier League å tilpasse sesongen.

Vurderer hjemme-vri

– Hva mener du er aller viktigst?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må ikke glemme at vi bor i vinteridrettsland. Jeg er ikke så opptatt av Holmenkollen, men i år gikk vi nesten rett fra OL til seriestart, og vi rakk knapt å glede oss til fotballåpningen. Det koster også penger på grunn av kaldt vær. Samtidig trenger vi matching og lengre sesong for å henge med i Europa.

– Men i år så vi at flere baner ikke ble klare?

– Det har kommet innspill på om noen av de samme lagene kan spille hjemmekamp både i 1. og 2. serierunde. Det kan være klubber som allerede spiller i Europa og som har banene sine klare, eller andre med perfekte kunstgressbaner. Vi må skape en forutsigbarhet, avslutter Øverland.