Moxnes reagerer på fremleggelse av Libya-rapport

Rødt-leder Bjørnar Moxnes var motstander av Norges innblanding i Libya i 2011. Torsdag skulle han gjerne vært til stede når Libya-utvalgets rapport legges fram. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Rødt-leder Bjørnar Moxnes var motstander av Norges innblanding i Libya i 2011. Torsdag skulle han gjerne vært til stede når Libya-utvalgets rapport legges fram. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når rapporten om Norges rolle i militærintervensjonen i Libya legges fram, er kun utenriks- og forsvarskomiteen invitert. – Uholdbart, mener Rødt-leder Moxnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten fra Libya-utvalget blir overrakt utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) torsdag, skriver Klassekampen.

Til overrekkelsen er kun pressen og medlemmene i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget invitert. Dermed er ikke Bjørnar Moxnes, som sitter i finanskomiteen, blant gjestene. Det skulle han gjerne ha vært.

– Dette er underlig og etter mitt syn uholdbart, sier Moxnes til Klassekampen.

– Nå har regjeringen tatt en politisk avgjørelse som i praksis betyr at de partiene som var for den katastrofale Libya-krigen, får delta når rapporten legges fram, mens det ene partiet som var imot krigen – altså Rødt – ikke får være med, sier han.

Aktuelt: Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

Politisk rådgiver Marte Ziolkowski (H) skriver i en epost til avisen at «foruten medlemmer av pressen ble utenriks- og forsvarskomiteen invitert på bakgrunn av at rapporten kommer som følge av et anmodningsvedtak som ble fattet i forbindelse med Utenriks- og forsvarskomiteens behandling av Afghanistan-redegjørelsen».

Utvalget som skal legge fram rapporten, har vært ledet av tidligere utenriksminister Jan Petersen (H).

Bakgrunn: Rystende uttalelser om grunnen til at Norge bombet Libya

Fakta om utviklingen i Libya:

* Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

* Gaddafi, som hadde hatt makten i over 40 år, ble tatt til fange og drept av opprørerne.

* En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012.

* Den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2013 og søkte tilflukt i Tobruk øst i landet.

* En allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper opprettet en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli under paraplyen Nasjonalkongressen.

* I ly av kaoset har også militante islamister som har sverget troskap til IS, etablert seg i landet.

* Al-Qaida har også et sterkt nærvær og tette bånd til islamistgruppen Ansar al-Sharia.

* Som et ledd i en FN-støttet fredsprosess ble det i februar 2016 oppnevnt en tredje regjering, som ledes av Fayez al-Sarraj. Denne anerkjennes ikke av nasjonalforsamlingen i Tobruk og har liten reell makt.

* Opprørsgeneralen Khalifa Haftar leder Libyas nasjonale hær (LNA), en opprørsgruppe som kontrollerer de østlige delene av landet.