Høyre slår tilbake mot Senterpartiet: – Dette blir useriøst

Høyre-politiker Guro Angell Gimse.
Høyre-politiker Guro Angell Gimse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jenny Klinge, justispolitisk talskvinne for Senterpartiet, etterlyser mer politi på hjul. – Senterpartiet benytter ukritisk hver anledning til å slå løs på politireformen, mener Høyre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Senterpartiet gir politireformen skylden for alt som går galt i politiet. Her var det snakk om et politioppdrag som politiet i utgangspunktet ikke prioriterte. De skal først ha rykket ut når ordføreren ringte. Uten at jeg kjenner detaljene i sakene kan det se ut som at dette kan ha vært en feilprioritering, sier Guro Angell Gimse (H), stortingsrepresentant i justiskomiteen, til ABC Nyheter.

Lørdag skrev ABC Nyheter om at politiet i Finnmark ikke rykket ut da beboere i bygda Nuvsvåg i Finnmark fryktet for livet. En mann i 30-årene oppførte seg truende og aggressivt.

Beboerne ringte så til ordføreren, som umiddelbart tok kontakt med politiet. Etter ordførerens samtale med politiet, bestemte de seg for å sende en patrulje. Til slutt ble mannen pågrepet.

– Useriøst

– Det kan i alle fall ikke være slik at det er nødvendig å få ordføreren til å ringe før politiet oppfatter at en situasjon faktisk er alvorlig, sa Jenny Klinge, justispolitisk talskvinne for Senterpartiet, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Jenny Klinge, justispolitisk talskvinne for Senterpartiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Jenny Klinge, justispolitisk talskvinne for Senterpartiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Jeg lurer på hvor alle de ekstra politipatruljene som regjeringen tidligere lovte ble av. Mange nedlagte lensmannskontor skulle jo resultere i mye mer politi på hjul. Dette er etter min mening et løftebrudd fra regjeringens side, la hun til.

Guro Angell Gimse sier Klinge kobler denne episoden sammen med nedlagte lensmannskontorer og flere politipatruljer, noe hun mener blir helt feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp benytter ukritisk hver anledning til å slå løs på politireformen. Dette blir useriøst.

– Når det gjelder ressurser så har det vært en rekordsatsing på politiet. De har siden regjeringen tiltrådte og til 2018 økt antall politi med 1390. Totalt med jurister og sivile, har det blitt 2378 flere medarbeidere i politiet, status per utgangen av mars 2018, og oppbemanningsplanen fortsetter. Dette gjelder også Finnmark, understreker Gimse, som selv har jobbet 17 år i politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Reformen blir som post i butikk

Videre påpeker hun at det har vært et mål for Stortinget, et mål Senterpartiet er enig, å ha to polititjenestepersoner per 1000 innbygger.

– I Finnmark er dette målet overoppfylt. Regjeringen har sørget for høy politidekningen her på grunn av avstander. Vi har i tillegg innført responstid og målingene er gode, selv om ikke alle oppdrag er innenfor. Før satt det enmannsbetjenter rundt på hvert sitt kontor. Ved å få et mer hensiktsmessig antall lensmannskontor, har man nå muligheter til å få flere patruljer ute på hjul, sier Gimse.

Hun poengterer at endringer tar tid, og har forståelse for at dette kan være utfordrende for politiansatte.

Jeg tror det blir med politireformen som med post i butikk. Det var kraftig motstand mot dette, men nå 17 år etter, blir dette suksesserklært. Ingen vil ikke tilbake til gammel ordning, avslutter Gimse.