Støre advarer svenskene mot ytre høyre

Jonas Gahr Støre holdt lørdag formiddag en tale ved Socialdemokraternas valginnspurt på Sergels torg i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre holdt lørdag formiddag en tale ved Socialdemokraternas valginnspurt på Sergels torg i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke udemokratisk å nekte Sverigedemokraterna innflytelse, selv om støtten til partiet øker kraftig, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var lørdag på lynvisitt Stockholm for å drive valgkamp. Støre kaller søndagens valg et historisk veiskille og advarer mot ytre høyre.

– Dette blir et avgjørende valg for å bestemme om Sverigedemokraterna (SD) skal få innflytelse. Det valget tas gjerne av det konservative partiet i ulike europeiske land, sier Ap-lederen til NTB.

– Velgerne har usikkerhet om hvorvidt Moderaterna og Alliansen vil søke makt med SDs støtte. Det er det viktig å si nei til. Jeg mener de som sier det er udemokratisk å ikke samarbeide med Sverigedemokraterna fordi de har over 15 prosent, tar helt feil. Det er demokratisk å stå for noen verdier, sier Støre.

De borgerlige partiene i Sverige, også konservative Moderaternas partileder Ulf Kristersson, har imidlertid før valget avvist å samarbeide med SD. Kristerssons forgjenger måtte forlate jobben etter å ha åpnet for dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil de slippe inn?

Samtidig vil den uavklarte, parlamentariske situasjonen etter valget føre til at noen av de sju etablerte partiene må bryte med tidligere løfter for at landet skal få en regjering.

Valgresultatet vil ikke bare påvirke landet selv, men også Norden og Europa, mener Støre.

– Sett utenfra er det nesten like viktig det som skjer etter valget, som før, sier han.

Ap-lederen deltok lørdag på en pressekonferanse i Stockholm sammen med Socialdemokraternas gruppeleder i Riksdagen, Anders Ygeman. Senere drev Støre valgkamp sammen med statsminister Stefan Löfven på Sergels torg i hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Klassisk høyreparti»

Med seg hadde Støre et budskap om at Socialdemokraterna har tatt godt vare på Sverige i fire år.

– Nå reiser unge svensker hjem fra Norge til et Sverige hvor det er nye, trygge jobber. Han har vendt underskudd til overskudd og investerer i skole, velferd og et kraftfullt tak for integrering, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Punkt to: Sverige har store utfordringer med integrering av dem som kom i 2015, men også de som er kommet før, og som den forrige borgerlige regjeringen tok altfor lett på. Dette er et sosialdemokratisk prosjekt som satser på fellesskapets innsats.

Den borgerlige Alliansen styrte Sverige i årene 2006–2014.

Støre er ikke i tvil om at SDs vekst fører til økt polarisering og gjør det vanskeligere for Sverige å løse kompliserte utfordringer.

– SD er, som de andre høyrepopulistiske partiene, et klassisk høyreparti, som vil gi skattelettelser og svakere rettigheter i arbeidsmarkedet og en ujevn pensjonspolitikk.

Valgthriller

Fredagens avsluttende TV-debatt fikk et etterspill lørdag da SVT tok avstand fra en uttalelse fra SD-leder Jimmie Åkesson om at utlendinger bosatt i Sverige ikke får jobb, fordi de ikke hører hjemme der. Lørdag ble det oppvaskmøte mellom SVT og SD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig viste en fersk måling at Alliansen er nå større enn de tre rødgrønne partiene. Men bare 80.000 stemmer skiller de to blokkene, viser Aftonbladets måling. Alliansen får samlet 40,7 prosent, en oppgang på 0,6 prosentpoeng. Den rødgrønne blokken får 39,4 prosent, en oppgang på 0,4 prosentpoeng.

Hvilken av de to blokkene som blir størst, kan få betydning for regjeringsspørsmålet, selv om SD uansett kommer på vippen.

Målingen viser også at 265.000 velgere ennå ikke har bestemt seg.