Edderkopp stoppet i militær grensekontroll

Veterinær i Sjøforsvaret, Ulrik Hansen, oppdaget en edderkopp under et militær pansret kjøretøy under lossing av lasteskipet Ark Germania i Borg havn i Fredrikstad fredag. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Veterinær i Sjøforsvaret, Ulrik Hansen, oppdaget en edderkopp under et militær pansret kjøretøy under lossing av lasteskipet Ark Germania i Borg havn i Fredrikstad fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarets biologiske grensekontroll er aktivert før den store NATO-øvelsen. Vepsebol, snegler og en edderkopp er allerede blitt stoppet på vei inn i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kjøretøyet må redesinfiseres før det blir frigjort, sier veterinær Ulrik Hansen. Han plukker vekk edderkoppen og edderkoppnettet. På den samme pansrede lastebilen er det også blitt funnet jord og frø.

-Standarden

Et team med forsvarsveterinærer, utstyrt med blant annet lommelykt, sjekker absolutt alt materiellet som kommer inn til landet i forbindelse med øvelsen Trident Juncture.

Forsvarssjefen har sørget for å oppdatere Forsvarets bestemmelse om miljøstyring før NATO-øvelsen. Dette skjedde 1. september.

– Nasjoner som har vært her før, vet hvor vi setter standarden, sier Hansen.

Selv om det er funnet både kongler, frø, jord, vepsebol og en edderkopp, konkluderer han med at det meste av det tyske materiellet som kom fredag, er godt rengjort.

Det rapporteres også at det under kontrollen Åndalsnes er funnet snegler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye i gamet

Det er gjerne nasjoner som ikke har trent i Norge tidligere, som kan ha noen utfordringer.

Forsvaret har en miljøvernpolicy og et fast team med egne folk som jobber med miljøvern og beskyttelse av områder som er sårbare.

Hansen og flere andre veterinærer skal gjennomføre biologisk grensekontroll på omkring 8.000 militære kjøretøyer og i tillegg materiell som kommer til Norge i forbindelse med øvelsen som starter 25. oktober.