Politiet starter ny etterforskning av drapet på Tina Jørgensen

Tina Jørgensen (innfelt) ble funnet drept i 2000. Her leter dykkerere under bybrua i Stavanger etter mulige spor.
Tina Jørgensen (innfelt) ble funnet drept i 2000. Her leter dykkerere under bybrua i Stavanger etter mulige spor. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny gruppe etterforskere skal gjenoppta granskingen av det 18 år gamle drapet på Tina Jørgensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i år gjennomgikk cold case-enheten i Kripos drapssaken fra 2000. Kripos anbefalte at Sørvest politidistrikt skulle iverksette videre etterforskning, men i begrenset omfang.

Politidistriktet har nå satt sammen en gruppe etterforskere som ikke tidligere har vært involvert i saken. De har så vidt startet arbeidet og har etablert base i Sandnes.

Ansvarlig jurist i saken, Unni Byberg Malmin, var før sommeren i møte med Kripos sammen med representanter fra den nyopprettede etterforskningsgruppen.

Møte med Kripos

– Her fikk vi en gjennomgang både av saken og rapporten som er utarbeidet av Kripos. Det dreier seg i hovedsak om taktisk etterforskning og oppfølging av både gamle og nye tips, sier hun i en pressemelding fra politiet.

Den nye etterforskningsgruppa vil bestå av 7–8 etterforskere med ulik bakgrunn og kompetanse, i tillegg til ansvarlig jurist. Det tas høyde for at hele eller deler av prosjektet vil pågå fram til sommeren 2019.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kripos stiller seg også til disposisjon, opplyser Byberg Malmin.

Aktuelt: – Det kan være mulig å løse Tina-saken

Nye tips

I rapporten fra april pekte Kripos på flere menn som bør etterforskes nærmere, både personer som tidligere har vært en del av etterforskningen, men også nye navn.

Ifølge NRK har to kilder uten kjennskap til hverandre gitt nye konkrete tips om en mann som ble sett i prat med Tina Jørgensen utenfor en Burger King-restaurant. Han skal ha vært i vitneavhør med politiet om saken i 2001.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet tips som kom sist vinter, skal ha vært såpass interessant at Kripos startet innledende etterforskning dagen etter at det kom inn.

Fakta om drapet på Tina Jørgensen:

* 24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. En storstilt leteaksjon ble gjennomført i Stavanger-området.

* 26. oktober 2000 ble liket av Tina Jørgensen funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viste at hun ble slått i hjel.

* 31. oktober 2001 ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet på 20-åringen. Han ble løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i sju uker.

* 23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed om at politiet frafalt siktelsen mot ham. Det formelle brevet med beskjeden om at siktelsen var frafalt, kom først i april 2004. I februar 2005 fikk han i Stavanger tingrett 50.000 kroner i oppreisning og 138.500 kroner i erstatning for det økonomiske tapet han ble påført som følge av siktelsen.

* Sakene ble henlagt i 2003.

* 16. september 2015 ble en 36 år gammel mann fra Lyngdal pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.

* 17. september 2015 ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken.

* 9. oktober 2015 ble alle de fire siktede mennene løslatt.

* 12. september 2016 henla Riksadvokaten saken mot de fire og begrunner henleggelsen med «intet straffbart forhold».

* 18. oktober 2016 opplyste cold case-enheten i Kripos at de skulle se på den 16 år gamle drapssaken.

* 23. september 2017 ble boka «Da Tina ble drept» gitt ut. Forfatter Erlend Frafjord skriver blant annet at politiet i etterforskningen av drapet er blitt tipset om en mann som er voldtektsdømt, og som siden ble drept.

* 26. april 2018 konkluderte Kripos med at saken bør etterforskes videre, men i et begrenset omfang.

* 6. september 2018: Sørvest politidistrikt opplyser at en gruppe etterforskere skal se på saken på nytt. Gruppa har såvidt startet arbeidet.

Flere henleggelser

20 år gamle Tina Jørgensen forsvant i 2000 sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. En storstilt leteaksjon ble gjennomført i Stavanger-området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liket av henne ble funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren 26. oktober 2000. Obduksjonen viste at hun ble slått i hjel.

Ingen er blitt dømt for drapet, men hennes kjæreste ble opprinnelig siktet i saken. Denne siktelsen ble etter hvert henlagt formelt i 2014. I 2015 ble fire menn pågrepet og siktet, men også for dem ble siktelsene henlagt.