Spør psykologen: Hva kan jeg gjøre for å få bedre selvfølelse?

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne sliter med selvfølelsen og ber psykolog Danielle Legland om hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg har hatt mange negative opplevelser i livet mitt, både privat og på jobb. Jeg levde mange år i et ekteskap med bare utroskap. I tillegg trives jeg ikke på jobben min. Det er grusomt mye baksnakking og konkurranse om å komme opp og frem.
Samtidig sliter jeg med å be om hjelp. Jeg tar ikke kontakt med noen når jeg har behov for hjelp. Dette skyldes at jeg stort sett får høre «jeg har ikke tid nå» eller «du må i så fall vente til neste uke», så da blir det ikke til at jeg får hjelp til det jeg står i.

Jeg sliter også med selvfølelsen min, og jeg tenker ofte at jeg ikke er interessant nok til at folk skulle bry seg om å hjelpe meg - at energinivået mitt er for dårlig og at folk derfor ikke gidder. Hva kan jeg gjøre for å få bedre selvfølelse og for å få nettverket mitt til å stille opp for meg?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spør psykologen: Hvordan får jeg tilbake kontakten med vennene mine etter en kreftsykdom?

Kvinne 50-59

Psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Her nevner du flere ting som er vanskelig for deg akkurat nå. Jeg oppfatter det slik at du har gjort deg noen erfaringer både privat og på jobb, som har bidratt til at du har dårlig selvfølelse.

Dårlig selvfølelse kan tulle det til i hodet vårt, noe som er viktig å være bevisst på for å kunne jobbe med dette. Ved dårlig selvfølelse kan vi tilskrive andres handlinger mening som ikke nødvendigvis er tilstede. Jeg skal forklare hva jeg mener. Når vi strever med selvfølelsen kan det være vanskelig å tro på at andre faktisk ønsker å tilbringe tid med oss. Dermed kan det skapes en ond sirkel hvor man ikke tar kontakt med andre, og resultatet blir at man føler seg ensom. Har man dårlig selvfølelse da, kan det falle oss naturlig å tenke at dersom andre ikke tar kontakt, er det fordi de ikke liker oss og ikke har lyst. Som regel handler det om helt andre ting, som for eksempel at vedkommende er travel, eller at de kanskje ikke tror at det er behov for dem. Kanskje den andre part også har dårlig selvfølelse. Dette er noe vi sjeldent tar høyde for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spør psykologen: Jeg sliter med å bli kjent med nye mennesker

Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Selvfølelse sitter dypt forankret i oss, og er med oss i omtrent alt vi er og gjør. Du kan øve på bedre selvfølelse ved å øve deg på å tenke positive tanker om deg selv, for så å manifestere tankene ned på et papir. Dette kan føles banalt, men desto mer du øver deg desto mer tilgjengelig vil gode tanker om deg selv bli. Hver kveld kan du skrive ned tre ting du har fått til samme dag, lite som stort. Til slutt vil du ha en notatbok fylt av alt du har fått til!

Som jeg alltid påpeker i denne spalten er det også viktig at du øver deg på å uttrykke hva du er i behov av til nettverket ditt. Ofte tenker vi at andre bør forstå når vi har det vanskelig, men det er ikke alltid like lett for andre å identifisere.

Avslutningsvis høres det ut som arbeidsmiljøet ditt høres belastende ut. Har dere en bedriftshelsetjeneste som her kunnet komme på banen? Mange arbeidsplasser har et godt bedriftshelsetilbud hvor det ofte er mulig å få noen timer med samtaler. Dette kan være gunstig for å få sortert tanker og følelser rundt tidligere livserfaringer som du nevner, samt få verktøy som passer godt til din situasjon for å opparbeide deg bedre selvfølelse.

Lykke til videre!