Vestnilvirus har krevd 37 menneskeliv i Serbia og Hellas

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestnilviruset tar stadig flere menneskeliv i Serbia. Bare den siste uken har seks personer død av feberen, som er utløst av myggstikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I midten av august advarte Det europeiske smittevernsenteret (ECDC) om rekordhøye tall for vestnilfeber i mange europeiske land i år.

Nye tall fra slutten av august viser at Serbia er det verst rammede landet i regionen. Tallet på omkomne er oppe i 21. Det er bekreftet 213 tilfeller av vestnilfeber, de fleste i Beogradområdet.

Hellas er det nest verst rammede landet, med fem døde den siste uken. Totalen er her oppe i 16. Over 130 er registrert som febersyke. I Hellas er sykdommen konsentrert i tre områder: Peloponneshalvøya, området rundt hovedstaden Aten og området rundt Thessaloniki i nord.

Det er også meldt om dødsfall i Romania og Kosovo, samt febertilfeller i Kroatia og Bosnia.

Aktuelt: Trenger verden å bli reddet?

Lokale helsemyndigheter tror at sykdommen har spredd seg videre enn dette, men folk flest kommer seg gjennom milde symptomer uten å måtte gå til lege. Viruset spres via Culex-myggen som står for over 90 prosent av tilfellene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 80 prosent av dem som blir stukket, viser ingen symptomer, mens resten får utslag som ved vanlig influensa: feber, smerter, tretthet og hovne lymfeknuter.

Ifølge Folkehelseinstituttet har det aldri vært rapportert om tilfeller av vestnilfeber hos personer i Norge.

Aktuelt: Sykdomsskapende virus kan ha vært med oss siden vi ble til