Fransk-britisk sjøslag om kamskjell

Stillbilde fra videoen viser sammenstøt mellom de franske og britiske båtene i farvannet utenfor Normandie. Striden om kamskjellressursene i området har pågått i flere år.
Stillbilde fra videoen viser sammenstøt mellom de franske og britiske båtene i farvannet utenfor Normandie. Striden om kamskjellressursene i området har pågått i flere år.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med steinkasting, eder og farlige skipsmanøvre støtte franske og britiske sjøfolk sammen i den engelske kanal tirsdag. Slaget sto om verdifulle kamskjell-ressurser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britene var i kraftig mindretall, med fem skøyter mot franskmennenes 35, og ble til slutt jaget fra det kamskjell-rike farvannet Baie de Seine, 22 km utenfor kysten av Normandie.

Britene har rett til å fiske i området året rundt, mens deres franske kolleger er begrenset til kamskjellfangst fra 1. oktober til 15. mai. De har anklaget britene for rovdrift på skjellforekomstene, og har lenge krevd at britene må følge samme regelverk, melder det franske nyhetsbyrået AFP.

Røykbomber og fornærmelser

Omkring 40 franske båter samlet seg i løpet av natten i protest mot britenes virksomhet, får AFP opplyst. Det skal ha vært steinkasting, men ingen kom til skade.

Enkelte av båtene ble rent inn i andre, og tre fartøy fikk hull i skroget, viser fjernsynsbilder. De rasende franskmennene kastet røykbomber og fornærmelser mot sine britiske rivaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske føderasjonen for fiskere maner partene til ro, og er bekymret for de farlige manøvrene enkelte av skipene gjør på videoen, som å torpedere rivaliserende skuter.

Les også: Macron: – «Jungelen» i Calais vil aldri gjenoppstå

(Artikkelen fortsetter under faksimilen)

– Brexit endrer situasjonen uansett

Organisasjonen har bedt britiske myndigheter beskytte britiske båter som driver lovlig fiske i området, og oppfordrer til forhandlinger for å bilegge striden.

– Vi ønsker ikke å nekte engelske, skotske og franske båter å fiske, men de bør i det minste vente til 1. oktober så vi kan dele, sier fiskerisjefen i Normandie, Dimitrij Rogoff, til AFP.

Han sier kamskjell er et svært viktig produkt for den franske regionen.

– Hvis Storbritannia forlater EU uten en Brexit-avtale til neste år vil det uansett løse problemet for de franske fiskerne, mener han.

Les også: EUs skrekkvisjon: Ber alle forberede seg på «No Deal»-Brexit

Den engelske kanal

Den engelske kanal er 640 km lang. Bredden er sterkt varierende, fra 160 km lengst i vest til det vel 30 km smale Doverstredet i øst. Dybden er begrenset, vel 100 meter i vest, med en inntil 171 meter dyp renne utenfor kysten av Normandie. (SNL).

Les også:

Doggerlands mysterier: Funn fra «Nordsjøens Atlantis»

– Her ankom Cæsar de britiske øyer