Trump trakk tilbake hyllest av McCain

John McCains siste ønske før han døde av kreft var at partifellen, USAs president Donald Trump ikke var velkommen i begravelsen.
John McCains siste ønske før han døde av kreft var at partifellen, USAs president Donald Trump ikke var velkommen i begravelsen. Foto: Brendan Smialowski Mandel Ngan / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ferdigskrevet hyllest av avdøde John McCain skal ha blitt stanset av president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder flere amerikanske medier.

Utkastet var ifølge Washington Post allerede ferdigskrevet og skulle formidles fra Det hvite hus, da Trump grep inn.

I uttalelsen, som aldri ble publisert, ble McCain hyllet for sin militære innsats, blant annet i Vietnam, og han skal ha blitt omtalt som «krigshelt».

I sin personlige hilsen via Twitter skrev Trump en uttalelse hvor han viste omtanke for McCains familie, men uten å hedre McCains innsats for USA.

Trump tilbragte for øvrig dagen med å spille golf samtidig som flere amerikanere uttrykte sorg over partikjempens bortgang.

Les også: Motstandere og allierte hyller McCain

Senator John McCain er død, 81 år gammel

Ikke velkommen i begravelsen

Det er kjent at Trump og McCain, som begge er republikanere, var på kollisjonskurs. McCain kritiserte Trump flere ganger og var bekymret for styringen av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans siste ønske før han døde av kreft var at Trump ikke var velkommen i begravelsen.

Både partifeller og profilerte politikere innen Demokratene har stått i kø for å hedre McCain. Visepresident Mike Pence og flere fremstående republikanere har takket McCain for innsatsen. Det samme har de tidligere presidentene Barack Obama og George W. Bush gjort.

Trump: – Han er ingen krigshelt

Trump har tidligere diskreditert McCains innsats i Vietnam-krigen, der McCain overlevde flere års tortur i fangenskap.

– Han er ingen krigshelt. Han blir bare kalt det fordi han ble tatt til fange. Jeg setter pris på folk som ikke tas til fange, uttalte Trump under valgkampen i 2016.

Ifølge CNN skal Trump ha gått på tvers av de rådene han fikk fra sine nærmeste medarbeidere om å offentliggjøre det ferdigskrevne manuset som hyllet McCain.

Mark Corallo, en tidligere talsperson for Trumps team, og en mangeårig strateg innen det republikanske partiet, er ikke nådig.

– I en tid som dette forventer man mer av en amerikansk president når det er snakk om en sann amerikansk helt, sier Corallo ifølge Washington Post.

(VIDEO: Senator John McCain er død, 81 år gammel)