Solberg ut mot Støres Finnmark-protest: – Kan torpedere alt

Statsminister Erna Solberg (H) mener at Ap-leder Jonas Gahr Støre svekker det norske styringssystemet ved å støtte Finnmarks kamp mot å bli slått sammen med Troms. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) mener at Ap-leder Jonas Gahr Støre svekker det norske styringssystemet ved å støtte Finnmarks kamp mot å bli slått sammen med Troms. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre svekker det norske styringssystemet når han støtter Finnmarks kamp mot sammenslåing med Troms, mener statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi åpner for å la være å følge opp stortingsvedtak bare fordi man er politisk uenig, da er det faktisk sånn at enhetsstaten og hele grunnlaget for vårt parlament svekkes. Det kan torpedere alt. Dette er prinsipiell forståelse. Vi har et vedtak som Stortinget har fattet, og det bør respekteres, sier Solberg til NTB.

Den fastlåste prosessen med å slå sammen Finnmark og Troms til en ny region ble mandag satt på pause av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Hun vil avvente Stortingets behandling når Senterpartiet i høst foreslår at Finnmark og Troms får fortsette som selvstendige fylker.

Jonas Gahr Støre uttalte overfor ABC Nyheter mandag at han mener regjeringen bør forholde seg til virkeligheten.

– Demokratiske vedtak skal følges, og det er liten tvil om at det finnes tvangsvedtak som kan få gjennomført denne sammenslåingen. Spørsmålet er om det er klokt – demokratiet legger jo også vekt på at vedtak skal ha legitimitet og være forankret. Her har regjeringen kjørt på med en prosess med svak legitimitet og forankring, så det blir å snu ting på hodet å skyte på Finnmark, sa Støre til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må forholde oss til virkeligheten, og virkeligheten er en helt fastlåst situasjon. Det må også regjeringen forholde seg til, fortsatte Ap-lederen.

Utfordrer reformen

Ifølge Mæland viser Støre en «alvorlig arroganse» overfor Stortinget – som to ganger har stemt over regionreformen der dagens 19 fylker reduseres til 11.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mæland er jo nesten bergenser og bruker litt store ord. Jeg trenger ikke slutte meg til alle typer uttrykk alle andre bruker, sier Solberg på spørsmål om også hun mener at Støre er arrogant overfor Stortinget.

Statsministeren er likevel klar på at regionreformen blir alvorlig utfordret dersom finnmarkingenes motstand skulle vinne fram:

– Det som blir vanskelig, er å tenke seg at vi kan dimensjonere samme type oppgaver til alle regioner, hvis den minste regionen blir så liten som Finnmark fylke nå er. Selv de oppgavene som er der i dag, kunne nok Finnmark trengt å være større for å løse, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mæland: – Jeg har ikke lovhjemmel for å gjøre det Troms vil

Særlig forbauset

Statsministeren sier at hun ikke ønsker å trappe opp konflikten rundt et sammenslått Finnmark og Troms, og viser til at saken kommer opp på nytt i Stortinget i høst.

– Men jeg syns det blir rart. Skal man, bare fordi man er uenig i et vedtak Stortinget har fattet, kunne si at stortingsvedtaket ikke gjelder? Og jeg er særlig forbauset over at Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør det, sier Solberg.

– Frykter du at andre vil følge etter Finnmark og yppe til omkamp om sammenslåinger?

– Jeg ser at det er andre som begynner å snakke om det. Men det er en dynamikk i dette med etablering av felleslister i ulike partier blant annet. Så får vi se. Reformen er jo ikke vårt førstevalg. Men et flertall på Stortinget har ønsket det, og et flertall på Stortinget, minus Frp og Høyre, ønsker tre forvaltningsnivåer. Da må de faktisk også kunne fungere, sier Solberg.

Gruppeleder i Akershus Frp, Vibeke Limi, varslet overfor ABC Nyheter mandag kveld at også Viken-sammenslåingen bør opphøre hvis Finnmark får forbli et eget fylke.

– Man ikke gjøre noe annet enn å likebehandle og det betyr at tvangsekteskapet Viken ble pålagt, bør opphøre, sa Limi.