Moderaterna-leder mener Sverige betaler prisen for feilslått integrering: – Svensker har mistet tilliten til staten

Konservative Moderaternas leder Ulf Kristersson.
Konservative Moderaternas leder Ulf Kristersson. Foto: Tt News Agency / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for det svenske partiet Moderaterna, Ulf Kristersson, sammenlikner dagens situasjon i Sverige med finanskrisen på 90-tallet. Finansministeren fra Socialdemokraterna mener uttalelsene viser at Kristersson ikke kan bli statsminister. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med den britiske avisen Financial Times sier Moderaternas leder Ulf Kristersson at situasjonen med bilbranner og gjengkriminalitet er et like alvorlig problem som finanskrisen var på 1990-tallet.

Den gang økte renten til 500 prosent og flere banker måtte reddes, ifølge svenske medier.

– Svensker har mistet tilliten til staten, og landet betaler prisen for 20 år med veldig feilslått integreringspolitikk av både høyre- og venstreregjeringer, sier Kristersson til avisen.

– Det er vanskelig for denne gangen handler det ikke om penger eller tid. Tillit til politiske partier og politikken for å håndtere problemene er mindre i dag enn det var på 1990-tallet, sier statsministerkandidaten.

Kristersson peker på at tilliten til politikerne er svekket.

– Det er en krise i det at politikk skal kunne bidra til å løse problemer. Har politikk i det hele tatt evnen til å løse noe som helst?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når velgerne er misfornøyde, må vi ikke skylde på dem. Vi har en forpliktelse til å vise at staten kan gjøre det de vil ha oss til å gjøre. Nå viser vi imidlertid at politikk ikke klarer å gjøre det den skal gjøre, sier Kristersson.

SE VIDEO: Rundt 80 biler påtent og vandalisert i Sverige

Finansministeren raser

Uttalelsene får Sveriges finansminister til å rase.

– En mildt sagt oppsiktsvekkende sammenlikning, sier finansminister fra Socialdemokraterna, Magdalena Andersson, til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun hevder at utspillet kan føre til at det blir færre jobber i Sverige.

– Ulf Kristersson, statsministerkandidat, sammenligner situasjonen i Sverige i dag med hva det var i løpet av 1990-krisen. For meg betyr det at han ikke er egnet til å være Sveriges statsminister, sier Andersson.

Hun mener utspillet sender et signal til utenlandske investorer om at de ikke bør investere i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skader svenske interesser og risikerer å føre til færre arbeidsplasser i Sverige, hevder finansministeren.

Dødt løp i valgkampen

Knappe tre uker før velgerne avgjør, er det nærmest dødt løp mellom høyre- og venstresiden i svensk politikk.

Ifølge en fersk meningsmåling fra Aftonbladet/Inizio får den borgerlige Alliansen støtte fra 39,3 prosent av de spurte, mens den rødgrønne blokken får 38,6 prosents oppslutning.

– Socialdemokraterna går mot sitt dårligste valgresultat noensinne, sier opinionssjef Karin Nelsson hos Inizio.

Men selv om «sossarna» går mot et historisk dårlig valg, betyr ikke det nødvendigvis at Stefan Löfven må gå av som statsminister, ifølge Aftonbladets kommentator Lena Mellin.

– Akkurat nå er vitterlig Alliansen marginalt, 0,7 prosentpoeng, større enn de tre rødgrønne partiene. Men på valgdagen kan det være helt motsatt, og da kan Stefan Löfven regjere videre om han vil. Og det vil han nok, skriver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alliansen består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet og Liberalerna, mens den rødgrønne blokken samler Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SE UTDRAG DOKUMENTAREN SOM RYSTET SVENSK VALGKAMP:

Sverigedemokrater i midten

Men uansett om det blir sentrum-høyre eller sentrum-venstre som skal danne regjering, er Sverigedemokraterna (SD) den store jokeren.

Ingen av de øvrige partiene vil inn i noe som helst samarbeid med det innvandringskritiske og høyreorienterte partiet, som får en oppslutning på 18,8 prosent på Aftonbladets måling. En løsning kan bli en formell eller uformell avtale om blokkoverskridende samarbeid om budsjettet for å holde SD på sidelinjen.

SD-leder Jimmie Åkesson ba i et intervju med nyhetsbyrået TT nylig de andre partiene slutte å behandle SD som en «forbigående sykdom som tilfeldigvis har inntatt Riksdagen». Hvordan SD agerer etter valget, hviler i første rekke på signalene fra Socialdemokraterna og Moderaterna, fremholder han.

– Så lenge det ikke engang finnes vilje til å snakke med oss, kan de ikke være sikre på noen ting, sier Åkesson.

Aktuelt: Full forvirring om hvem som skal styre Sverige