Arbeidslivsforsker:– Regjeringserklæringen er som å støtte trikkesnikerne

UORGANISERTE: – Å anerkjenne uorganiserte er som å si til trikkesnikerne at det er greit å reise gratis, sier arbeidslivsforsker Arild H. Steen.
UORGANISERTE: – Å anerkjenne uorganiserte er som å si til trikkesnikerne at det er greit å reise gratis, sier arbeidslivsforsker Arild H. Steen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solbergregjeringens plattform uttrykker anerkjennelse for de som ikke vil organisere seg. – Som å si til trikkesnikerne at det er greit å reise uten billett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): Ordene kommer fra arbeidslivsforsker Arild H. Steen ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI.

– Alle vil ha orden i arbeidslivet og ansvarlige parter. Men ikke alle vil bidra til disse kollektive godene. Det snakkes om friheten til å være uorganisert. Men det er som å snakke om trikkesnikernes frihet til å reise uten billett, sa Steen da han tirsdag presenterte det såkalte Arbeidslivsbarometeret for tiende år på rad til oppdragsgiveren, fagorganisasjonen YS.

Arbeidslivsbarometeret undersøker hvert år holdningene til fagforeninger og andre arbeidslivsspørsmål blant 3000 spurte.

Steen og kollegaen Dag Ellingsen understreket at mye er stabilt i norsk arbeidsliv. Men organisasjonsgraden faller.

I en periode det skjer, besluttet Høyre, Venstre og Frp i sin Jeløyaplattform for første gang i en regjeringserklæring å framheve de som ikke vil organisere seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Regjeringen anerkjenner at mange arbeidstakere velger å være uorganisert.», heter det der.

Les også: Nordiske sosialdemokrater fikk varsko om oppløsning av den nordiske modellen

Gratispassasjerene

ARILD H. STEEN: Advarer om at gratispassasjerene er skadleig for samfunnet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
ARILD H. STEEN: Advarer om at gratispassasjerene er skadleig for samfunnet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– At de kollektive institusjonene svekkes er ikke fagbevegelsens bekymring alene, understreket Steen da han overrakte rapporten til YS-leder Jorunn Berland under Arenalsuka.

Barometeret svarer blant annet på hvorfor de som ikke er fagorganisert holder seg utenfor.

Den viktigste årsaken er at de mener å oppnå samme lønns- og arbeidsvilkår uansett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nest viktigste grunnen som oppgis, er at de ikke føler at fagforeningen ivaretar deres interesser.

Høyre-politiker: – Riktig å si det

– Jeg utfordrer fagbevegelsen til selv å gjøre seg attraktive for de som står utenfor. Jeg ønsker et organisert arbeidsliv, sier Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde som diskuterte funnene med Arbeiderpartiets Arild Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva sier du til forskeren som mener det ere som å fremme trikkesnikernes sak å framheve friheten til å være uorganisert, som faktisk står i regjeringserklæringent?

OK: Heidi Nordby Lunde (H) mener det er på sin plass å framholde de uorganisertes rett i regjeringserklæringen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
OK: Heidi Nordby Lunde (H) mener det er på sin plass å framholde de uorganisertes rett i regjeringserklæringen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Det samme som arbeidslivsbarometeret til YS har sagt i mange år. Når de undersøker grunnen til at folk ikke er organisert, sier jo en av tre at fagbevegelsen ikke representerer deres interesser. Da kan man ikke snakke om å tvinge folk til å være medlem av noe som motarbeider deres interesser, sier Lunde til ABC Nyheter.

– Er det å signalisere retten til å være uorganisert så viktig at det til og med bør være del av en regjeringserklæring?

Ja, fordi Grunnloven legger vekt på organisasjonsfrihet. Det betyr at du både har rett til å organisere deg, men også å kunne være uorganisert. Det kan kanskje høres litt spesielt ut. Når så mange føler at fagbevegelsen enten har for sterk partitilknytning eller ikke ivaretar deres interesser, er det riktig av oss å si at det ikke er riktig å tvinge dem inn i en fagforening, sier Heidi Nordby Lunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hvor lenge holder den nordiske modellen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uvisst om det er reelt

– Er det en realitet at fagbevegelsen motarbeider interessene til dem som står utenfor, eller er det opplevd slik?

– Det er mulig at det er opplevd og ikke reelt. Men da må fagbevegelsen selv være flinkere til å kommunisere hva de står for.

Så tror jeg det er veldig store forskjeller mellom bransjene. I noen bransjer er det kjempeviktig å være organisert. I andre bransjer er det ryddige og gode arbeidsforhold hvor den enkelte føler de får mer ved å forhandle individuelt.

Rammer et kollektivt gode

Hva sier så arbeidslivsforsker Arild H. Steen om at hans spissformulering om uorganiserte og trikkesnikere rammer en del av regjeringserklæringen?

Akkurat som trikken er et kollektivt gode, er et organisert arbeidsliv et kollektivt gode. Og den viktigste årsaken til at folk ikke organiserer seg, er at de føler de får de samme godene uten å være organisert. Da må man gjøre noe med det. Det bli mer fordelaktig å være organisert. Det må fagbevegelsen ta tak i selv, sier Steen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men om det så er at fagbevegelsen ikke greier å gjøre seg attraktiv, er dette likevel så viktig at samfunnet må ta grep. Problemet er ikke offentlig sektor eller industrien. Problemet er privat tjenesteyting. Her utvikler det seg et arbeidsmarked som er uorganisert. Sånn vil vi ikke ha det og derfor må vi gjøre noe, legger han til.

Gratispassasjerene viktigst

Høyres Heidi Nordby Lunde sier det er i orden å ha formuleringen i regjeringserklæringen i og med at arbeidslivsbarometeret viser at en tredjedel av de uorganiserte mener fagorganisasjonen ikke tjener deres interesser.

– Er det et argument?

En tredjedel er ikke tre tredjedeler. Hun har et poeng. Men den andelen på 40 prosent som mener at de får de samme godene uansett, nevner hun ikke. Gratispassasjerlogikken er det viktig å ta tak i.

En tredjedel er ikke tre tredjedeler. Hun har et poeng. Men den andelen som mener at de får de samme godene uansett, nevner hun ikke. Gratispassasjerlogikken er det viktig å ta tak i, slår Arild H. Steen fast.