Støre varsler heftig høst:  – Arbeiderpartiet har store planer

STORE PLANER: Jonas Gahr Støre har store planer for den kommende høsten.
STORE PLANER: Jonas Gahr Støre har store planer for den kommende høsten. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Per Sandberg har gått av som fiskeriminister, men regjeringen får ikke arbeidsro. Jonas Gahr Støre vil presse regjeringen på sikkerhet i Stortinget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): Mandag gikk Per Sandberg av som fiskeriminister etter stort press fra opposisjonen og internt i eget parti.

– I dag har det handlet om et annet parti enn Arbeiderpartiet, sa Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre da han talte under Arbeiderpartiets partitime i Arendalsuka.

Støre og Arbeiderpartiet har vært gjennom en turbulent vinter og vår, men Ap-lederen ser optimistisk på den kommende høsten i Stortinget.

– Arbeiderpartiet har store planer. Arbeiderpartiet er vel forberedt, sa Støre til de fremmøte og varslet et offensivt Arbeiderpartiet på Stortinget.

– Det har vært en stille politisk sommer, men det kommer til å bli en heftig høst, sa Støre.

Varsler sikkerhetskjør

Støre varslet at den mest alvorlige saken i høst blir når statsministeren, justisministeren og forsvarsministeren kalles inn til høring på Stortinget i august om terrorsikring etter kritikk fra Riksrevisjonen. Den høringen vil foregå 27. august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under partitimen anklager Støre statsminister Solberg for å ha sminket virkelighet.

Bakgrunn: Kontrollkomiteen kaller regjeringstopper til terrorhøring

Feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som Riksrevisjonen påpekte i 2015 er i liten grad gjort noe med, konkluderte Riksrevisjonen i en rapport tidligere i år.

«Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet har ikke ivaretatt sitt overordnede ansvar for samfunns- og statssikkerheten», slo riksrevisorene fast i rapporten til Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statsministeren sa til Stortinget at «nå er det på stell, vi har vi kontroll». Ett år senere sier Riksrevisjonen at det ikke er tilfelle. Riksrevisjonen bruker ordet svært alvorlig, og det betyr at liv og helse står i fare, sa Støre under Arendalsuka.

Støre mener kritikken mot regjeringen fra Riksrevisjonen henger sammen med Sandbergs avgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en forbindelse til dagens sak med Per Sandberg, med en dårlig og slepphendt styring med sikkerhet, for i dag er telefonene adgangen til nettverk og saksbehandlingssystem. Derfor har vi retningslinjer og rutiner, og de må følges, sa Støre.

Jonas Gahr Støre er på plass i Arendalsuka. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter
Jonas Gahr Støre er på plass i Arendalsuka. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter

Lysbakken: Kan ende med regjeringskrise

Audun Lysbakken sa mandag til ABC Nyheter at SV vil vurdere mistillitsforslag mot regjeringen.

– Saken handler egentlig aller mest som Erna Solberg og hennes troverdighet og posisjon når det gjelder landets sikkerhet og beredskap, sa Lysbakken til ABC Nyheter.

– Det hele kan ende med at vi fremmer mistillitsforslag mot regjeringen, men først skal regjeringen få svare for seg. Men det er ingen tvil om at Erna Solberg er svekket og at regjeringen er i en vanskelig posisjon, fulgte SV-lederen opp.

SE VIDEO: Sandberg: Erna, du er det mest fantastiske mennesket jeg har møtt