Israels forsvarsminister hevder ny Gaza-krig er uunngåelig

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman kommer med en dyster spådom.
Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman kommer med en dyster spådom. Foto: Amir Cohen / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny krig mot Hamas på Gazastripen er uunngåelig, sier Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spørsmålet er ikke om det kommer til en ny konfrontasjon med Hamas, men når, sier Lieberman.

168 mennesker er skutt og drept av israelske soldater siden palestinerne på Gazastripen begynte å holde ukentlige demonstrasjoner nær grensegjerdet. Det store flertallet av ofrene var ubevæpnede, blant dem flere barn, tre helsearbeidere og to journalister.

Lieberman omtaler både dem og de mange tusen som er skutt og såret som Hamas-medlemmer.

– Hamas har mistet 168, 4.348 er såret og flere dusin terrorinfrastrukturer er ødelagt, sier han.

Fakta om Gazastripen:

* Gazastripen er på størrelse med Hamar kommune og hjem for om lag 2 millioner palestinere. 1,3 millioner av dem er registrert som flyktninger eller etterkommere av palestinere som ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet i 1948.

* Området ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967, men gitt tilbake til palestinerne i 2005. Israel kontrollerer fortsatt luftrommet og kysten utenfor, samt grensa med unntak av Rafah-overgangen til Egypt.

* I 2006 vant Hamas valget i de palestinske områdene, men gruppen fikk ikke kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene på Gazastripen.

* I 2007 brøt det ut kamper mellom ulike palestinske fraksjoner, noe som endte med at Hamas jaget Fatahs sikkerhetsstyrker ut av enklaven.

* Palestinernes president Mahmoud Abbas oppløste den Hamas-dominerte regjeringen, men Hamas fortsetter å styre på Gazastripen.

* Israel har innført en streng blokade av området, og militante palestinske grupper har svart med å skyte tusenvis av hjemmelagde raketter og granater mot det sørlige Israel.

* Israel har det siste tiåret gjennomført tre store militæroffensiver mot enklaven, som har kostet tusenvis av palestinere livet og forårsaket store materielle ødeleggelser.

* Enklaven mangler elektrisitet store deler av døgnet, 95 prosent av vannet er udrikkelig og offentlige tjenester blir stadig dårligere.

* Arbeidsledigheten er på rundt 50 prosent, og 80 prosent av innbyggerne er avhengige av matvarehjelp utenfra.

* Siden 30. mars er 168 palestinere drept og 13.000 såret av israelske soldater under protestbølgen langs grensen mot Israel.

Ikke noe valg

Israel har gjennomført tre store militæroffensiver mot Gazastripen siden 2008, og Lieberman mener nå at en fjerde er uunngåelig.

Israels energiminister Yuval Steinitz antydet også i helgen at Israel planlegger en ny storoffensiv mot Gazastripen.

– Dersom vi ikke har noe annet valg, er vi etter min mening nærmere denne muligheten enn noensinne, sier Steinitz, som tilhører statsminister Benjamin Netanyahus høyreparti Likud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Steinitz har også vært etterretning- og finansminister i Israel og regnes som en av Netanyahus mest lojale og nærmeste støttespillere. Han har tidligere skapt overskrifter ved å omtale palestinernes president Mahmoud Abbas som «fiende nummer én».

Aktuelt: Gravid kvinne og barn drept i israelsk gjengjeldelsesangrep

Store tap

Ifølge Netanyahu har Israel de siste ukene påført Hamas store tap på Gazastripen, men han avviser spekulasjoner om at landet forbereder en ny storoffensiv mot den tett befolkede palestinske enklaven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi står midt opp i en kampanje mot terror i Gaza. Den kommer ikke til å ende med et stort slag, sa han under et regjeringsmøte søndag kveld.

– Vårt krav er klart: Total våpenhvile. Vi kommer ikke til å nøye oss med mindre enn det, fortsatte han.

Aktuelt: Israel: Iran vil kapitulere eller kollapse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk kritikk

Israel har høstet krass internasjonal kritikk og anklages av menneskerettsorganisasjoner for overdreven maktbruk og mulige krigsforbrytelser som følge av voldsbruken mot ubevæpnede demonstranter på Gazastripen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som selv besøkte Gazastripen tidligere i måneden, sluttet seg tidlig til kritikken og kaller Israels maktbruk uakseptabel.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter, sa hun til NTB i mai.

Aktuelt: Arabiske israelere krever ny nasjonalstatslov annullert