Lysbakken vil vurdere mistillitsforslag: – Denne saken handler først og fremst om Erna Solberg

TRØBBEL FOR ERNA: Audun Lysbakken mener Erna Solberg er svekket.
TRØBBEL FOR ERNA: Audun Lysbakken mener Erna Solberg er svekket. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken varsler overfor ABC Nyheter at Sandberg-saken og kritikken mot regjeringens beredskapsarbeid kan føre til regjeringskrise. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag trakk Per Sandberg seg som fiskeriminister og Frp-nestleder. Samtidig er saken ikke over, varsler opposisjonen på Stortinget.

SV-leder Audun Lysbakken mener saken handler mer om statsminister Erna Solberg enn Per Sandberg. Nå varsler han et mulig mistillitsforslag mot regjeringen. Men først skal regjeringen få svare for seg i Stortinget.

– Saken handler egentlig aller mest som Erna Solberg og hennes troverdighet og posisjon når det gjelder landets sikkerhet og beredskap, sier Lysbakken til ABC Nyheter.

– Snubler i sak etter sak

Lysbakken mener man må se saken i sammenheng med kritikken regjeringen har fått fra Riksrevisjonen på manglende objektsikring.

– Hvis du ser Sandberg-saken i sammenheng med den sterke kritikken Riksrevisjonen har gitt regjeringen i beredskapssaken, er Erna Solberg svekket. Statsministeren er svekket på et tidspunkt som er kritisk for henne, fordi regjeringen snubler i sak etter sak, sier Lysbakken og minner om følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den viktigste grunnen Solberg ga velgerne i 2013 for at hun skulle bli statsminister var gjennomføringskraft i saker om sikkerhet og beredskap.

Statsministeren, justisministeren og forsvarsministeren kalles inn til høring på Stortinget i august om terrorsikring etter kritikk fra Riksrevisjonen. Den høringen vil foregå 27. august.

Bakgrunn: Kontrollkomiteen kaller regjeringstopper til terrorhøring

Feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som Riksrevisjonen påpekte i 2015 er i liten grad gjort noe med, konkluderte Riksrevisjonen i en rapport tidligere i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: KrF: Statsministeren har sminket virkeligheten

«Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet har ikke ivaretatt sitt overordnede ansvar for samfunns- og statssikkerheten», slo riksrevisorene fast i rapporten til Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysbakken: En kultur som ikke er bra

Mandag ble det klart at flere i regjeringen har brutt PST sikkerhetsråd på reise.

Les saken: Flere i regjeringen har brutt mobilreglene

– Det forsterker inntrykket av at det er en kultur knytte til sikkerhet og beredskap i regjeringen som ikke er bra. Vi har varslet at vi vil ta saken til kontrollkomiteen på Stortinget, for å få svar på hvordan det kan ha skjedd og hva regjeringen faktisk har gjort.

På pressekonferansen understrekte Per Sandberg at regjeringen faktisk har styrket beredskapsområdet. Erna Solberg slo også fast at beredskapen er styrket etter de tok over regjeringsansvaret.

– Pressen har et ansvar. Uten å kritisere noen, men hvis pressen er grundig og ser på hva man har gjort på sikkerhet og beredskap, så er det betimelig å spørre "hvilken regjering har satt sikkerhet og beredskap høyest", sa Sandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skulle bare mangle at beredskapen er blitt styrket siden 2013. Det har vært bred politisk enighet om å styrke den. Spørsmålet er hvorfor ikke mer er gjort etter den alvorlige kritikken regjeringen fikk i fjor, sier Lysbakken.

– Det nytter ikke å stå å skryte av seg selv, når det er åpenbart at regjeringen er i en vanskelig posisjon.

– Er dette en sak du tror regjeringen kan bli tvunget til å gå av på?

– Det hele kan ende med at vi fremmer mistillitsforslag mot regjeringen, men først skal regjeringen få svare for seg. Men det er ingen tvil om at Erna Solberg er svekket og at regjeringen er i en vanskelig posisjon, svarer SV-lederen.

– Er SV klare til å ta makt?

– Det er å gå altfor langt inn i spekulasjonene. Dette handler først om å komme til bunns i hvorvidt regjeringen arbeid er godt nok og få fulgt opp de alvorlige funnene.

SE VIDEO: Sandberg til Erna: Du er det mest fantastiske mennesket jeg har møtt