Amnesty: Vestlige land tjener gode penger på krigen i Jemen

Minst 29, ifølge enkelte meldinger 40 barn var blant de drepte da fly fra den saudiledede koalisjonen bombet en skolebuss i Jemen i forrige måned. Denne gutten overlevde angrepet mot det Saudi-Arabia hevder var et legitimt militært mål. Foto: AP / NTB scanpix
Minst 29, ifølge enkelte meldinger 40 barn var blant de drepte da fly fra den saudiledede koalisjonen bombet en skolebuss i Jemen i forrige måned. Denne gutten overlevde angrepet mot det Saudi-Arabia hevder var et legitimt militært mål. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia slipper kritikk for sin krigføring i Jemen, fordi vestlige land tjener gode penger på å selge våpen og militært utstyr til landet, mener Amnesty.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke ble minst 29 barn drept da fly fra den saudiledede koalisjonen slapp det som antas å ha vært en amerikanskprodusert bombe av typen Raytheon Mark-82 på en skolebuss i Jemen.

En talsmann i Riyadh bekreftet at de sto bak bombingen, men avviste all kritikk og kalte det «et legitimt militært angrep» rettet mot militante.

Til tross for hjerteskjærende bilder av drepte og sårede skolebarn, har kritikken fra omverdenen vært forsiktig. FN og USA har nøyd seg med å kreve at koalisjonen gransker seg selv, og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har ikke kommentert angrepet.

Tjener gode penger

– Den viktigste årsaken er at toneangivende land, med USA og Storbritannia i spissen, rett og slett tjener gode penger på krigen gjennom våpeneksport til Saudi-Arabia, sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NTB.

– Det er lite som tyder på at forklaringen ligger noe annet sted, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge kan ikke unntas fra kritikken. Så lenge vi selger militært materiell til Saudi-Arabia, bidrar vi til å styrke landet militært. Dette fortsetter vi med, vel vitende om de grusomhetene som fortsetter i Jemen, sier Tin.

Aktuelt: Fanger utsettes for tortur og seksuelle overgrep i fengsler drevet av Emiratene i Jemen

Fakta om Jemen:

* Republikk på Den arabiske halvøy med anslagsvis 29 millioner innbyggere.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* De forente arabiske emirater deltar i koalisjonen og har soldater på bakken i det sørlige Jemen. Det samme har Sudan, og franske spesialstyrker er også til stede.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført tusenvis av flyangrep i Jemen. Alle parter i konflikten anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

* Over 10.000 mennesker er drept i krigen siden 2015, ifølge Verdens helseorganisasjon. Over 50.000 er såret, og sivile utgjør flertallet av ofrene.

* Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der over 22 millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp. Over 8 millioner mennesker lever på randen av hungersnød.

Presser FN

Saudi-Arabia er verdens største våpenimportør og dermed en viktig handelspartner for mange land. Det bidrar til å stilne kritikken, mener Tin.

Saudi-Arabia er også en stor bidragsyter til FN, som er under press og nøler med å kritisere landet, til tross for de åpenbare krigsforbrytelsene som begås i Jemen, konstaterer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs krav om at den saudiledede koalisjonen må granske sine egne krigsforbrytelser, i stedet for selv å granske dem, er illustrerende, mener Tin.

– Man vet jo fra tidligere at den type granskinger ikke fører til noe som helst. Det hele er et kynisk spill, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Flyktningstrøm fra Jemen skaper splid på sørkoreansk ferieøy

Ensidig propaganda

Da Saudi-Arabia gransket sin egen krigføring i 2017, resulterte det i en rapport som slo fast at samtlige mål som var bombet, med unntak av tre, var «legitime militære mål».

Menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier avviste rapporten som «ensidig propaganda», og det samme gjorde norske diplomater i Saudi-Arabia.

– Rapporten er en del av den intense informasjons- og propagandakrigen som føres regionalt og internasjonalt og hvor koalisjonsstyrkene hevder å holde seg godt innenfor internasjonal humanitærrett, slo de fast i et notat NTB fikk tilgang til.

– Det er dokumentert gang på gang at Saudi-Arabia og de øvrige landene i koalisjonen har begått krigsforbrytelser i Jemen, sier Tin, som etterlyser en skarpere tone fra Norge og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Men det er nok bekvemt å holde en lav profil så lenge man eksporterer militært materiell til landet, sier hun.

Aktuelt: Tusenvis av barn flykter fra Hodeida i Jemen