KrF vurderer kontrollsak selv om Sandberg går av

Oppfølgingen av Per Sandbergs (Frp) Iran-reise er ikke over med fiskeriministerens avgang, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan.
Oppfølgingen av Per Sandbergs (Frp) Iran-reise er ikke over med fiskeriministerens avgang, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppfølgingen av Per Sandbergs (Frp) Iran-reise handler om noe mer enn feil begått av en enkelt statsråd, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktige for oss er å få svar på alle spørsmål om vurderinger og forhold knyttet til sikkerhet og rutiner, sier Grøvan, som er KrFs mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Han understreker at oppfølgingen av Sandbergs Iran-reise ikke er over med at Sandberg går av som fiskeriminister.

– Dette handler ikke bare om en statsråd som har gjort ukloke ting, men også om statsministerens og regjeringens oppfølging. Vi må ha innsyn i alle vurderinger, inkludert hva Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har konkludert med. Svarene fra Solberg avgjør om å det blir nødvendig å ta saken inn i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier Grøvan til NTB.

Han mener også at Stortinget må få svar på om noen av Sandbergs kontakter – det være seg i Iran eller under Kina-reisen i mai – har bidratt til «på noen som helst måte å sette rikets sikkerhet i fare».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi trenger en fullstendig gjennomgang for å kunne gjøre våre vurderinger, understreker Grøvan.

Tybring-Gjedde: – Vi må også ta vare på mennesket Per

Vil ikke påvirke regjeringsprosjektet

Erna Solbergs tidligere rådgiver Sigbjørn Aanes tror ikke Sandbergs avgang vil påvirke regjeringssamarbeidet.

– For regjeringsprosjektet framover har ikke dette betydning. Da er det mer spennende å se hva KrF lander på, sier Aanes til NTB.

Han sluttet som statssekretær ved Statsministerens kontor i desember og er nå ansatt i PR-byrået First House. Den tidligere Høyre-toppen sier han uttaler seg med forbehold om at meldingene om at Sandberg går av og erstattes med tidligere parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik, er riktige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjon: Moxnes om Sandberg-saken: – Minner om «Hotel Cæsar»

Primærpolitikken

Sandberg har gått for å være en viktig grasrotstemme i partiet og spørsmålet flere stiller seg er hvordan det vil påvirke partiet at han forsvinner ut som statsråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sandberg har vært et mellomledd mellom dem som har stått for primærpolitikken og dem som har forsøkt å gjøre Frp elitistisk. Når Sandberg går ut av regjering har man ikke det bindeleddet lenger, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

Han har vært svært kritisk til Sandbergs Iran-ferie og opptreden i etterkant, men advarer nå regjeringspartnerne Høyre og Venstre om at Frp nå trenger gjennomslag på områder som er viktige for velgerne.

Aktuelt: TV 2: Sandberg takket nei til PST. Sandberg: Reinspikka løgn!

– I eliteserien

Aanes sier Sandberg har hatt en viktig rolle i det interne samarbeidet. Men med Nesvik som fiskeriminister i stedet, mener Aanes man holder seg i «eliteserien når det gjelder politikere».

Nesvik er dyktig når det gjelder å få gjennomslag, har lang erfaring fra partiet og med forhandlinger som parlamentarisk nestleder, sier Aanes.

– Han kjenner partiet godt og var inne i alle de vanskelige sakene, forteller han.

Bakgrunn: – Det begynner å bli ganske åpenbart at Sandberg ikke er skikket til å være statsråd