Harald Tom Nesvik bekreftet som ny fiskeriminister

Harald Tom Nesvik (Frp) tar over som fiskeriminister etter Per Sandberg.
Harald Tom Nesvik (Frp) tar over som fiskeriminister etter Per Sandberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Harald Tom Nesvik (Frp) tar over som fiskeriminister. Nesvik kom ut på Slottsplassen sammen med statsminister Erna Solberg (H) etter statsråd mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han skal også ha vært aktuell som statsråd tidligere, men hensynet til representasjon fra forskjellige distrikter gjorde det vanskelig for ham å ta posten.

Mandag varsler statsminister Erna Solberg statsråd kl. 13, med pressekonferanse i etterkant.

Tybring-Gjedde: – Vi må også ta vare på mennesket Per

Feriereisen

Nesvik jobber hos brønnbåtselskapet Sølvtrans. Han skulle egentlig vært fylkesmann i Møre og Romsdal, men takket nei til jobben for å fortsette hos Sølvtrans, ifølge Fiskeribladet.

En rekke medier, inkludert NTB, får bekreftet av kilder at Per Sandberg har besluttet å trekke seg som fiskeriminister i kjølvannet av kritikken som er rettet mot ham etter feriereisen med kjæresten Bahareh Letnes til Iran.

Fakta om Harald Tom Nesvik:

* Født 4. mai 1966 i Ålesund.

*Harald T. Nesvik var stortingsrepresentant for Møre og Romsdal Frp fra 1997 til 2017. Han var leder av helse- og omsorgskomiteen 2005–09 og nestleder i næringskomiteen 2009–13. 2013–17 var han parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet.

* Ble i juni i fjor utnevnt som fylkesmann i Møre og Romsdal fra 2019, men trakk seg i mai av hensyn til familien og fordi han ikke ønsket nye år med pendling.

* Utdannet i eksportmarkedsføring for fiskeri ved Møre og Romsdals fiskeritekniske høgskole og har arbeidet som salgskonsulent fra 1995.

* Han har også sjefskurs fra Forsvarets høgskole i 2008. Nesvik var medlem av Ålesund bystyre 1987–2011.

Reaksjon: KrF vurderer kontrollsak selv om Sandberg går av

Erfaren politiker

Harald Tom Nesvik fra Ålesund har fem perioder – til sammen 20 år – bak seg på Stortinget, og han var parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet fra 2013 til han avsluttet stortingskarrieren ved valget i fjor. Han skulle da gå over i jobben som fylkesmann i Møre og Romsdal, men valgte å si den fra seg, etter sigende fordi han ønsket en tilværelse nærmere familien og som i mindre grad var preget av pendling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesvik ble lansert som kandidat til å ta over etter Sandberg som fiskeriminister allerede i mars i år. Da gikk spekulasjonene ut på at Nesvik skulle bli fiskeriminister hvis Sandberg tok over justisministerposten. Sandberg valgte til slutt å fortsette som fiskeriminister og overlot posten som justisminister etter Sylvi Listhaug til Tor Mikkel Wara.

Aktuelt: TV 2: Sandberg takket nei til PST. Sandberg: Reinspikka løgn!

Bakgrunn: – Det begynner å bli ganske åpenbart at Sandberg ikke er skikket til å være statsråd