Forskere håper å løse flåttmysterium

Fortsatt er det et mysterium for forskerne hvorfor folk tilsynelatende ikke blir smittet av TBE lengre nord i landet.
Fortsatt er det et mysterium for forskerne hvorfor folk tilsynelatende ikke blir smittet av TBE lengre nord i landet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flått som bærer TBE-virus, som kan gi hjernebetennelse, finnes også langt nord i landet, men alle de kjente smittetilfellene er i sør i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de kjente smittetilfellene av TBE-virus (skogflåttencefalittvirus) i Norge har kommet etter flåttbitt i Agder, Telemark, Vestfold eller Buskerud. Dette fikk forskerne til å tro at flått med dette viruset kun fantes sør i landet. Det viste seg imidlertid å være feil, skriver NRK.

– Vi fant TBE-viruset i flått overalt hvor det finnes flått i Norge. Forekomsten er lik i Rørvik og Brønnøysund i nord, som i Arendal og Mandal i sør, sier seniorforsker ved skadedyrkontrollen i FHI, Arnulf Soleng, til NRK.

Fortsatt er det et mysterium for forskerne hvorfor folk tilsynelatende ikke blir smittet lengre nord i landet, men Soleng sier til NRK at de har to teorier:

  • Mangel på kunnskap hos helsevesenet lenger nord, slik at pasienter som egentlig har blitt syke etter flåttbitt har fått påvist en annen type hjernebetennelse.
  • Flåtten lengre nord bærer en variant av viruset som ikke gir alvorlig sykdom.

Les også: Forsker: Mindre flått i tørken – men mer flått nå enn før

Sjelden i Norge

Det er få som blir syke av TBE-viruset fra flått i Norge sammenlignet med andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I perioden 1994 til 2017 er det meldt om 117 tilfeller av TBE etter smitte i Norge, 21 tilfeller etter smitte i utlandet og 5 tilfeller med ukjent smittested, ifølge Folkehelseinstituttet.

Til sammenligning ble det i Sverige meldt om 391 tilfeller av smitte i fjor. Det var en økning på hele 64 prosent fra året før, ifølge Folkhälsomyndigheten.

Også i enkelte områder av Sentral- og Øst-Europa er det mange som blir smittet.

– Smertefullt

I motsetning til Borrelia-bakterien, smitter TBE-virus idet du blir bitt. Sykdomsforløpet har to faser, der den første gir 3-5 dager med høy feber og hodepine, og den andre fasen, som kommer etter opptil 14 dager, gir høyere feber og hjernebetennelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det forklarer seniorforsker ved avdeling for virologi ved Folkehelseinstituttet, Åshild K. Andreassen, til NRK.

– Hjernebetennelsen er smertefull, og noen få kan oppleve vedvarende lammelser i kroppsdeler eller slite med svekket hukommelse eller konsentrasjonsvansker over tid. Men så vidt vi vet, er det lite sannsynlig å få varige men, sier Andreassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seniorrådgiver Solveig Jore ved FHI har tidligere i sommer uttalt til P4 Nyhetene at de fleste som blir smittet ikke merker noen tegn til sykdom.

Jore anbefaler imidlertid å oppsøke lege hvis man får symptomer på hjernebetennelse.

Les også: Norsk flåttbitt sprer mer enn borreliose

Anbefaler vaksine til folk som blir bitt ofte

Det finnes en TBE-vaksine. I fjor valgte 17.000 nordmenn å vaksinere seg mot TBE-viruset som en kan få av skogflått. Det er 2.000 flere enn året før, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

På sine nettsider skriver FHI følgende om hvem som bør vurdere å vaksinere seg:

«TBE-vaksine kan vurderes til personer som ferdes mye i skog og mark og ofte blir bitt av flått langs kysten i Agderfylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud. Risikoen for smitte er høyest i disse områdene, samt i tilgrensende geografiske områder. Vaksinen er aktuell for skogsarbeidere, orienteringsløpere og andre som oppholder seg mye i naturen.»

FHI skriver videre at det viktigste tiltaket for å beskytte seg mot flåttbårne infeksjoner er å beskytte seg mot flåttbitt, og at flått bør fjernes fra huden så raskt som mulig.

Les mer: Stadig flere vil ha flåttvaksine