Mæland svarte ikke på Moxnes-spørsmål om tvangssammenslåing

Statssekretær Aase Marthe J. Horrigmo redegjør for kommunal- og moderniseringsdepartementets ønsker for sammenslåingen av Troms og Finnmark.
Statssekretær Aase Marthe J. Horrigmo redegjør for kommunal- og moderniseringsdepartementets ønsker for sammenslåingen av Troms og Finnmark. Foto: Agder Høyre
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilke lovhjemler har statsråden for å overta oppgaver fra fylkene i prosessen for å slå sammen Troms og Finnmark? ville Bjørnar Moxnes (Rødt) vite av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svaret er av avgjørende betydning to dager før fylkestinget i Troms fredag 10. august skal avgjøre om de skal kaste kortene og be departementet overta arbeidet med tvangssammenslåingen.

I et skriftlig svar onsdag (se nederst i artikkelen) lister Monica Mæland opp en rekke unntaksbestemmelser i inndelingslovens §17. De gir departementet myndighet til å avvike fra en saksgang der de to berørte fylkene i en fellesnemnd skal gjennomføre Stortingets vedtak om sammenslåing.

Men i svaret viser det seg at Mæland unnlater å svare på spørsmålet fra stortingsrepresentant Moxnes, og i stedet kommenterer et annet.

– Vi har i dag besvart et spørsmål fra Moxnes der han viser til det som skjedde før sommeren, en forskrift av 21. juni og hvilken hjemmel i inndelingslova vi har brukt. Det er den lovhjemmelen vi har vi redegjort for, forklarer statssekretær Aase Marthe J. Horrigmo for ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vi ikke sagt noe om

«Er ministeren åpen for å ta over oppgaver fra fylkene i sammenslåingsprosessen mellom Finnmark og Troms, slik fylkesrådet i Troms nå ønsker, og hvilke eventuelle lovhjemler har statsråden for dette?»

Slik lyder spørsmålet fra Rødt-representanten.

– Vi har bare svart at det er fylkeskommunene som har ansvaret etter loven for å gjennomføre sammenslåinga. Når det gjelder veien videre, har vi ikke sagt noe. Vi avventer fylkestingsmøtet i Troms kommende fredag. Vi har ikke sagt noe om hva vi kommer til å gjøre videre, presiserer statssekretær Horrigmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men Moxnes spør jo om det er hjemmel for å gjennomføre forslaget til Fylkestinget i Troms 10. august om å be departementet gjennomføre sammenslåingsprosessen?

– Når det gjelder det spørsmålet, har vi sagt at Fylkestinget har ansvaret for å gjennomføre sammenslåinga. Det er de som i fylkestingsmøtet fredag må gjøre sine vedtak om hvordan stortingsvedtaket om sammenslåing kan følges opp, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har ikke tatt stilling

– Vi tar ikke stilling til eventuelle lovhjemler for å overta oppgaver fra fylkene. Det vi har svart på, er det Moxnes viser til i sin begrunnelse, nemlig lovhjemmelen for forskriftsendringen den 21. juni, fortsetter Horrigmo.

Hun viser til §17 og §26 i loven om endring og fastsettelse av kommune- og fylkesgrenser, inndelingslova. Der får departementet fullmakter til å endre regelverket.

– Gir ikke unntaksbestemmelsene i §17 en mulig hjemmel for departementet til å overta sammenslåingsprosessen?

– Det har ikke vi tatt stilling til her. Det er et spørsmål vi eventuelt må ta stilling til når den problemstillinga dukker opp. Det vi klart ønsker, er at fylkestingene selv skal gjennomføre dette.

Noe på lur igjen?

– 21. juni kom endringen av forskriften en halvtime etter fylkestingets vedtak. Det indikerer vel at departementet ikke venter med å vurdere slikt internt på forhånd. Jeg går ut fra at dere har vurdert også dette spørsmålet som fylkestinget trolig vil vedta?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker at fylkeskommunene selv skal gjøre sine vurderinger. Vi har gjort det vi kan og skal for å legge til rette for at fylkeskommunene skal kunne gjennomføre dette arbeidet, svarer Horrigmo.

– Vil du benekte at departementet har vurdert om det er lovhjemmel for å oppfylle et vedtak i Troms fylkesting om at departementet skal overta jobben, og at det bare er offentliggjøringen av vurderingen dere ikke vil ha nå?

– Vi må ta stilling til dette hvis fylkestinget spør oss om å overta. Vi ønsker de skal gjøre dette selv, svarer Aase Marthe J. Horrigmo.

Les spørsmålet og Monica Mælands svar her