Høyre: – Å skru på FM-nettet igjen blir å rygge inn i fremtiden

DAB-radioens inntog har skapt stor debatt i Norge.
DAB-radioens inntog har skapt stor debatt i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flertallet på Stortinget er negative til FM-forslaget til Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum har sagt at han kommer til å be Stortinget se på kostnaden ved å skru på FM-nettet igjen.

Men ikke alle på Stortinget er like begeistret over forslaget. ABC Nyheter har vært i kontakt med alle partiene på Stortinget, og flertallet mener det er for sent å gjøre om på FM-avgjørelsen nå.

– Å skru på FM-nettet igjen blir å rygge inn i fremtiden, sier Kristin Ørmen Johnsen (H), leder av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, til ABC Nyheter.

– Utbygging av DAB-nettet er ikke ferdig. Områder med svak DAB-dekning er kjent for å ha svak dekning av radiosignaler til andre apparater som mobiltelefoner og TV (når TV ble sendt via radiosignaler) og disse områdene hadde kun tilgang på svært få FM-kanaler, utdyper hun.

Høyre-politikeren legger til at partiet har full forståelse for at DAB-innføringen oppleves frustrerende for brukerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer ikke til å gi oss før nettet er bygd fullt ut. Vår ambisjon er å gå fra et analogt til et digitalt samfunn, sier hun.

FM-utstyr har blitt sendt til Afrika

Morten Wold, mediepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, stusser over forslaget fra Senterpartiet, som i sin tid stemte for innføringen av DAB.

Morten Wold (FrP) stusser over Senterpartiets FM-forslag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Morten Wold (FrP) stusser over Senterpartiets FM-forslag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det er litt spesielt å se at Senterpartiet nå forsøker å slå politisk mynt, snu seg 180 grader og plutselig være den som tilsynelatende kjemper for FM-nettet, som man selv var med på å stenge for alt annet enn små lokalradioer, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Radiodigitaliseringen ble vedtatt i 2011 av Stortinget. Det var kun Fremskrittspartiet som stemte imot forslaget.

Deler av FM-utstyret ble fjernet og demontert i forbindelse med FM-slukkingen. Noe av dette ble også sendt til Malawi i Øst-Afrika for gjenbruk.

Ifølge Dagbladet har norske radiokanaler mistet 309.000 lyttere på ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedum mener Stortinget nå bør svelge personlig stolthet og vurdere å skru på FM igjen.

Fakta om overgangen til DAB-radio i Norge

* FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.

* Digital Audio Broadcasting (DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger.

* Standarden krever nytt mottakerutstyr (DAB-radioer).

* I 1995 startet NRK prøvesendinger med DAB, som gir plass til flere kanaler.

* En oppgradert versjon av dab, kjent som DAB+, ble lansert internasjonalt i 2007 og ble tatt i bruk i Norge fra 2010. DAB+ gir plass til flere radiokanaler og rom for flere tilleggstjenester.

* DAB+ fungerer ikke på gamle dab-radioer.

* NRK og andre landsdekkende radiostasjoner har ønsket raskest mulig overgang til DAB+ for å spare penger.

* De ble bønnhørt i 2015 da regjeringen vedtok at Norge, som foreløpig eneste land, skal stenge FM-nettet i løpet av 2017. Slukkingen av FM-nettet ble innledet i Nordland onsdag 11. januar 2017. Siden er nettet blitt stengt skrittvis i hele landet.

* 20. september slukket NRK sine FM-sendinger på det sentrale Østlandet (Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus).

* 8. desember slukket også P4, Radio Norge og noen lokalradioer sine sendinger på FM-nettet i de samme fylkene.

* Stengningen av hovednettet ble avsluttet 13. desember med Troms og Finnmark

* Det er fortsatt mulig å høre lokalradio på FM-nettet etter slukkingen. 189 lokalradiostasjoner har konsesjon til og fortsetter med å sende på FM, foreløpig ut 2021.

Kilde: NTB

Slukkingen av FM-nettet startet i Nordland i januar i fjor og endte med Troms og Finnmark i desember.

– Det er dessverre ikke bare å skru på FM-nettet igjen. Det er beklagelig, for selv om DAB har stor befolkningsdekning, er det fortsatt områder som ikke nås med DAB-signaler. I en beredskapssituasjon vil det være veldig uheldig. Jeg er dessverre redd for at det for lengst har gått prestisje i denne saken, og de store investeringene som er gjort i DAB-teknologi er med på å vanskeliggjøre en endring, mener Wold.

– Meningsløst å tenke på at det skrotes millioner av brukbare FM-radioer

Han mener man også bør tenke på de store utgiftene man her har veltet over på forbrukerne.

– En liten DAB-radio til kjøkkenbenken har alle råd til, men ikke alle kan bruke tusenvis av kroner på ettermontering av DAB-utstyr i bilen. Og i et miljøperspektiv er det også meningsløst å tenke på at det skrotes millioner av fullt brukbare FM-radioer fordi bare FrP ville redde FM-nettet da Stortinget behandlet saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kristin Ørmen Johnsen mener det var rett avgjørelse å slukke FM-nettet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kristin Ørmen Johnsen mener det var rett avgjørelse å slukke FM-nettet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kristin Ørmen Johnsen sier at Høyre tar nedgangen i lyttertallene på alvor, men hun har tro på at trenden vil snu.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har stor tro på at når publikum har fått byttet ut radioapparatene sine, så vil dette stabilisere seg. Den største utfordringen ligger nok i å bytte ut radioapparatene i kjøretøy, men vi må huske at innføring av ny teknologi har en periode med omstilling. Det viktig å ha med seg at DAB bidrar til nye lyttergrupper særlig bant de unge som får et bredere og mer variert tilbud.

Nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad, sier at partiets stortingsgruppe kommer til å vurdere forslaget fra Senterpartiet når det blir lagt frem.

– Vi var skeptiske til den raske slukkingen av FM-nettet, og stemte den gang for å utsette stengingen. Også vi er bekymret for lave lyttertall, men vi vil i tillegg se på andre løsninger enn å gjenreise FM-nettet, fordi det er uklart hvor mye dette vil koste, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: NLF gleder seg over Vedums FM-forslag: – Dette er blitt en fadese

(Se video: Her slukkes FM-nettet)

– Altfor sent å gjøre om på det nå

Venstre-politiker Grunde K. Almeland, medlem i familie- og kulturkomiteen, påpeker at Venstre i utgangspunktet var kritisk til beslutningen om å avvikle FM til fordel for DAB.

Men det er altfor sent å gjøre om på det nå etter at skiftet er gjennomført, sier han til ABC Nyheter.

– Var det en tabbe å innføre DAB?

– Venstre mener generelt at teknologier ikke bør vedtas politisk. Jeg tror imidlertid at kombinasjonen av DAB, nettradio og ulike strømmetjenester vil være et minst like godt tilbud som FM-radio har vært, svarer Almeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mediepolitisk Talsperson i Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, mener det riktige er å se fremover.

– Når vi nå har gått over til et nytt system ser vi det ikke som et alternativ å gå tilbake igjen til FM-nettverket. Vi diskuterte dette grundig i 2016 da dette ble behandlet i Stortinget, og vi så noen store utfordringer i overgangen til DAB, blant annet tilgang til bilradioer og god nok publikumsinformasjon, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men nå er overgangen i gang og fokuset må ligge på å gjøre overgangen trygg og god. Det bør innebære støtteordninger for å få hjelpe lokalradioer og ikke minst publikum over til DAB, mener Øvstegård.

– For tidlig å snakke om FM igjen

Geir Jørgen Bekkevold, stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti, sier at partiet ble forberedt i forkant av slukkingen at det kom til å få konsekvenser for lyttertallene i første omgang.

KrFs Geir Jørgen Bekkevold sier partiet ble forberedt i forkant av FM-slukkingen at det kom til å få konsekvenser for lyttertallene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KrFs Geir Jørgen Bekkevold sier partiet ble forberedt i forkant av FM-slukkingen at det kom til å få konsekvenser for lyttertallene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Derfor mener vi at det er for tidlig å snakke om og skru på igjen FM-nettet. Men det er selvsagt viktig at det jobbes aktivt med å forbedre DAB-dekningen, spesielt i distriktene. Dette forslaget fra Sp opplever vi derimot som en omkamp, som ikke tar til etterretning kostnadene ved å skulle opprettholde både FM- og DAB, sier han til ABC Nyheter.

Benedikte Pryneid Hansen, partisekretær i Rødt, opplyser overfor ABC Nyheter at partiet ikke har tatt konkret stilling til forslaget fra Senterpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi avventer at saken kommer til Stortinget. Generelt sett går Rødt inn for økt støtte til nærradiostasjoner, og støtte til ombygging fra FM-nett til DAB+, sier hun.

ABC Nyheter har spurt Arbeiderpartiet om deres syn på Senterpartiets forslag.

Mediepolitisk talsperson, Trond Giske, opplyser via partiets kommunikasjonsavdeling at partiet «ikke har noe nytt å melde på DAB».